Przepis na hot zupę dyniowo-marchewkową, czyli aromatyczny krem z dyni na chłodne dni

Przepis na hot zupę dyniowo-marchewkową, czyli aromatyczny krem z dyni na chłodne dni

Zupa krem z dyni to ciekawa opcja na jesienno-zimowe późne obiady, gdy wracamy do domu zmarźnięci po całym dniu. Kremowa, aromatyczna, pełna rozgrzewającego organizm cynamonu, imbiru i kurkumy,  jest przy tym bardzo pożywna, lekko pikantna i delikatnie słodka.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Jeśli masz trochę więcej czasu polecam upieczenie dyni w plastrach jak w tym przepisie. Jeśli jednak czasu masz niezbyt dużo, to po prostu obierz dynię, oczyść z ewentualnych pestek i  pokrój w dużą kostkę.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć na nie posiekaną drobno cebulę i czosnek. Smaż aż do momentu, gdy cebula zacznie nabierać lekko brązowego koloru.
  3. Wlej do garnka wodę wraz z bulionem, wrzuć do niej listek laurowy i 3 goździki . Zagotuj.
  4. Dodaj kawałki dyni. Gotuj przez kilka minut.
  5. Wyjmij z zupy goździki i listek laurowy.
  6. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach – dodaj następnie do zupy.
  7. Jabłka umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki i wrzuć do garnka.
  8. Obierz imbir i zetrzyj na tarce. Dodaj go do zupy wraz z pozostałymi przyprawami – 2 szczyptami mieszanki curry, 2 szczyptami kurkumy, 2 szczyptami kardamonu, 1 szczyptą papryczki chilli w proszku. Wsyp 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu oraz 1 łyżeczkę cynamonu.
  9. Z cytryny wyciśnij sok i wlej do zupy.
  10. Zblenduj wszystko aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  11. Opcjonalnie do zupy możesz dodaj kilka łyżek tłustej śmietany tuż przed podaniem.
  12. Na koniec posyp świeżą kolendrą, szczypiorkiem lub posiekanymi papryczkami chilli według uznania.

Składniki

  • ok. 1,5 – 2 kg dyni, czyli około 700 g miąższu z dyni (najlepiej wcześniej upieczonej w plastrach jak w tym przepisie)
  • 5 marchewek
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek 3 cm świeżego imbiru
  • 2 szczypty mieszanki curry
  • 2 szczypty kurkumy
  • 2 szczypty kardamonu
  • 1 szczypta papryczki chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1/2 litra wody
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • dodatki – zielona i czerwona papryczka chilli, szczypior, kolendra – według uznania
  • opcjonalnie odrobina śmietanki 30 %

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz