Zupa krem z dyni to ciekawa opcja na jesienno-zimowe późne obiady, gdy wracamy do domu zmarźnięci po całym dniu. Kremowa, aromatyczna, pełna rozgrzewającego organizm cynamonu, imbiru i kurkumy, jest przy tym bardzo pożywna, lekko pikantna i delikatnie słodka.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Jeśli masz trochę więcej czasu polecam upieczenie dyni w plastrach jak w tym przepisie. Jeśli jednak czasu masz niezbyt dużo, to po prostu obierz dynię, oczyść z ewentualnych pestek i pokrój w dużą kostkę.
- W garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć na nie posiekaną drobno cebulę i czosnek. Smaż aż do momentu, gdy cebula zacznie nabierać lekko brązowego koloru.
- Wlej do garnka wodę wraz z bulionem, wrzuć do niej listek laurowy i 3 goździki . Zagotuj.
- Dodaj kawałki dyni. Gotuj przez kilka minut.
- Wyjmij z zupy goździki i listek laurowy.
- Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach – dodaj następnie do zupy.
- Jabłka umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki i wrzuć do garnka.
- Obierz imbir i zetrzyj na tarce. Dodaj go do zupy wraz z pozostałymi przyprawami – 2 szczyptami mieszanki curry, 2 szczyptami kurkumy, 2 szczyptami kardamonu, 1 szczyptą papryczki chilli w proszku. Wsyp 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu oraz 1 łyżeczkę cynamonu.
- Z cytryny wyciśnij sok i wlej do zupy.
- Zblenduj wszystko aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Opcjonalnie do zupy możesz dodaj kilka łyżek tłustej śmietany tuż przed podaniem.
- Na koniec posyp świeżą kolendrą, szczypiorkiem lub posiekanymi papryczkami chilli według uznania.
Składniki
- ok. 1,5 – 2 kg dyni, czyli około 700 g miąższu z dyni (najlepiej wcześniej upieczonej w plastrach jak w tym przepisie)
- 5 marchewek
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- kawałek 3 cm świeżego imbiru
- 2 szczypty mieszanki curry
- 2 szczypty kurkumy
- 2 szczypty kardamonu
- 1 szczypta papryczki chilli w proszku
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 goździki
- 1 liść laurowy
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- 1/2 litra wody
- sok wyciśnięty z cytryny
- dodatki – zielona i czerwona papryczka chilli, szczypior, kolendra – według uznania
- opcjonalnie odrobina śmietanki 30 %