Pełna warzyw po brzegi, kolorowa, lekka i aromatyczna zupa z gorgonzolą. Bogata w smak, niczym Ratatouille, zupa z bakłażana, cukinii, różnych papryk, pomidorów z dodatkiem bazylii i ziół prowansalskich swą intensywnością i jednocześnie lekkością zachwyci każdego. Gorgonzola lub inny ser pleśniowy idealnie łączy się z wypełnioną po brzegi zupą i doda jej ciekawego charakteru. Smacznego!
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Cebule i czosnek obierz i posiekaj dość drobno.
- W średniej wielkości garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy. Wrzuć posiekaną cebulę, smaż aż do momentu, gdy stanie się szklista i zacznie zmieniać barwę. Dodaj czosnek i zmniejsz ogień.
- Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych, przekrój na pół, pokrój w paski szerokości 1 cm a potem w kostkę. Dodaj do garnka, wymieszaj i smaż kolejnych kilka minut.
- Cukinię umyj i pokrój w kostkę około 1,5×1,5 cm. Dodaj do garnka i smaż 3 minuty co chwilę przy tym mieszając.
- Bakłażana umyj i pokrój ze skórką kostkę 2×2 cm. Dodaj do pozostałych warzyw.
- Pomidory sparz wrzątkiem, następnie obierz je ze skórki, wytnij twarde części a miąższ pokrój na ósemki lub szesnastki – w zależności od tego jakiej wielkości masz pomidory.
- Dodaj pomidory razem z sokiem do garnka, wsyp 1 płaską łyżeczkę soli, 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich i posiekaną bazylię, całość wymieszaj.
- Zalej warzywa wodą, tak żeby były nią przykryte w całość. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 30 minut. Co kilka minut zamieszaj wszystko. Dodaj pieprz.
- Gorgonzolę pokrój w drobną kostkę i dodaj do talerza zupy tuż przed podaniem.
Składniki
- 1 średniej wielkości zielona cukinia
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 kg pomidorów malinowych
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 100 g gorgonzoli lub innego pleśniowego sera
- oliwa do usmażenia cebuli – około 3 łyżki
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- pół pęczka bazylii
- 1 płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki czarnego pieprzu