Zupa z warzyw niczym Ratatouille z gorgonzolą

Zupa z warzyw niczym Ratatouille z gorgonzolą

Pełna warzyw po brzegi, kolorowa, lekka i aromatyczna zupa z gorgonzolą. Bogata w smak, niczym Ratatouille, zupa z bakłażana, cukinii, różnych papryk, pomidorów z dodatkiem bazylii i ziół prowansalskich swą intensywnością i jednocześnie lekkością zachwyci każdego. Gorgonzola lub inny ser pleśniowy idealnie  łączy się z wypełnioną po brzegi zupą i doda jej ciekawego charakteru. Smacznego!

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Cebule i czosnek obierz i posiekaj dość drobno.
  2. W średniej wielkości garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy. Wrzuć posiekaną cebulę, smaż aż do momentu, gdy stanie się szklista i zacznie zmieniać barwę. Dodaj czosnek i zmniejsz ogień.
  3. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych, przekrój na pół, pokrój w paski szerokości 1 cm a potem w kostkę. Dodaj do garnka, wymieszaj i smaż kolejnych kilka minut.
  4. Cukinię umyj i pokrój w kostkę około 1,5×1,5 cm. Dodaj do garnka i smaż 3 minuty co chwilę przy tym mieszając.
  5. Bakłażana umyj i pokrój ze skórką  kostkę  2×2 cm. Dodaj do pozostałych warzyw.
  6. Pomidory sparz wrzątkiem, następnie obierz je ze skórki, wytnij twarde części  a miąższ pokrój na ósemki lub szesnastki – w zależności od tego jakiej wielkości masz pomidory.
  7. Dodaj pomidory razem z sokiem do garnka, wsyp 1 płaską łyżeczkę soli, 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich i posiekaną bazylię, całość wymieszaj.
  8. Zalej warzywa wodą, tak żeby były nią przykryte w całość. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 30 minut. Co kilka minut zamieszaj wszystko. Dodaj pieprz.
  9. Gorgonzolę pokrój w drobną kostkę i dodaj do talerza zupy tuż przed podaniem.

Składniki

  • 1 średniej wielkości zielona cukinia
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 kg pomidorów malinowych
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g gorgonzoli lub innego pleśniowego sera
  • oliwa do usmażenia cebuli – około 3 łyżki
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół pęczka bazylii
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz