Bogaty w białko roślinne i błonnik, czarny, bezglutenowy makaron z fasoli zatopiony w przepysznym, aromatycznym, lekkim sosie bolognese.
Można bez wyrzutów sumienia wcinać spaghetti bolognese na obiad!
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Ugotuj makaron według instrukcji podanej na opakowaniu.
- Umyj i posiekaj bazylię. Oregano umyj i odłóż gałązki do dekoracji dania.
- Obierz i posiekaj drobno cebulę oraz czosnek.
- W garnku o teflonowym dnie lub na większej patelni rozgrzej odrobinę oleju (niecała łyżka wystarczy). Wrzuć cebulę i smaż aż do momentu, gdy zacznie lekko brązowieć. Dodaj czosnek i smaż przez dosłownie minutę.
- Dodaj mielone mięso z indyka i smaż, ciągle mieszając, aż do momentu, gdy mięsko zmieni kolor z surowego na szare ;p.
- Wlej koncentrat pomidorowy, wodę, wino i sos Worcestershire, a potem wymieszaj.
- Dodaj szczyptę soli, oregano, czarnego pieprzu i cukru. Wrzuć posiekaną bazylię, wymieszaj wszystko i gotuj pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- W tym czasie zetrzyj parmezan na tarce z małymi oczkami. Dodaj do sosu. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.
- Wyłóż makaron oraz mięso w sosie na talerze i posyp gałązkami oregano.
Składniki
- 500 g makaronu z czarnej fasoli
- 500 g mięsa mielonego z indyka (u mnie 5,8% tłuszczu)
- 190 g cebuli (1 duża)
- 2 ząbki czosnku
- odrobina oleju
- 190 g koncentratu pomidorowego
- 300 ml wody
- 100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- 2 łyżki sosu Worcestershire lub ewentualnie sosu sojowego
- szczypta cukru kokosowego – można pominąć
- szczypta czarnego, mielonego pieprzu
- sól do smaku
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- 1/2 pęczka świeżego oregano
- 15 g parmezanu