Sałatki Caprese raczej nie muszę nikomu przedstawiać. Banalnie prosta, włoska sałatka w moim domu pojawia się zawsze latem, gdy dojrzałe pomidory upominają się o zjedzenie 🙂
Caprese to też doskonała propozycja na coś lekkiego i chłodzącego zmysły 😉 W wersji walentynkowej wystarczy wykroić z mozarelli serduszka – taka mała zmiana, a wywoła uśmiech na twarzy bliskiej osoby 🙂
Polecam też zamiast oliwy i pieprzu użyć sosu balsamico – te połączenie smaków jest po prostu obłędne!
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Pomidory umyj, wykrój twarde części i pokrój na plasterki.
- Mozarellę odsącz z wody i pokrój na plastry. Możesz użyć foremki do ciasteczek i wyciąć serduszka 🙂
- Bazylię opłucz i zerwij z gałązek listki.
- Na talerzach ułóż plasterki pomidorów na zmianę z serduszkami z mozarelli.
- Ułóż listki bazylii.
- Całość polej sosem.
Składniki
- pęczek bazylii
- 4 pomidory
- 2 opakowania 250 g Mozzarella di Bufala
- odrobina oliwy lub sos balsamico (bardzo polecam z sosem 😉 )
Wykonanie sosu GLASSA ACETO BALSAMICO
- Wlej ocet balsamiczny na niewielką patelnię albo do niewielkiego garnuszka.
- Garnuszek postaw na duży ogień i gotuj do momentu, gdy odparuje połowa objętości.
- Pod koniec gotowania wsyp do octu szczyptę soli i pieprzu.
- Dodaj łyżeczkę cukru trzcinowego i wymieszaj do rozpuszczenia.
Składniki
- 75 ml octu balsamicznego
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego (opcjonalnie)