Nie wiem czego jest więcej w tej potrawie – koloru czy smaku? 🙂 Danie, które wyczarowałam na niedzielny obiad je się najpierw oczami, a potem kubki smakowe szaleją z radości 🙂
Każdy kęs wywołuje uśmiech zadowolenia 🙂
Mam ostatnio postanowienie jedzenia większej ilości warzyw, więc dodaję je gdzie tylko się da 🙂 Tutaj pojawiła się papryka w trzech kolorach.
Ta propozycja to klasyczne krewetki na maśle z czosnkiem, połączone z aromatycznym, pełnym kolorowych papryk sosem curry. Jeśli lubicie mango (ja uwielbiam) to śmiało możecie je dorzucić – fajnie doda słodyczy całej potrawie.
Krewetki w sosie proponuję podać z ulubionym pieczywem lub z łagodnym ryżem jaśminowym.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Obierz i posiekaj drobno dwie cebule.
- Na dość dużej i głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie rozpuść 2 łyżki masła lub oleju kokosowego. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż ją co chwilę mieszając, aż zacznie lekko brązowieć.
- Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój ją w plasterki a potem przekrój jeszcze plasterki na połówki. Wrzuć do cebuli i wymieszaj. Zmniejsz ogień i smaż co jakiś czas mieszając.
- Na mniejsze patelni rozgrzej 2 łyżki masła lub oleju. Obierz czosnek i posiekaj ząbki na plasterki. Wrzuć na patelnię i zmniejsz ogień.
- Smaż przez chwilę a następnie dodaj mrożone krewetki wraz z ogonkami oraz łyżkę wiórek w kokosowych. Smaż na dużym ogniu przez około 3 minuty. Następnie wlej mleczko kokosowe i wymieszaj.
- Dodaj teraz kolejne składniki i przyprawy, czyli 1 łyżkę sosu rybnego, 1 łyżkę sosu sojowego, 1/2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego, 3 łyżki pasty curry, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego / kuminu, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki mielonej papryczki chilli, 1/4 łyżeczki cynamonu. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Zawartość mniejszej patelni, czyli krewetki z przyprawami przełóż do dużej patelni i wymieszaj całość, zmniejsz ogień i gotuj razem przez około 5 minut.
- Pokrój mango na kawałki.
- Pietruszkę umyj i posiekaj same listki.
- Do dania dodaj mango i posyp pietruszką.
- Podawaj z pieczywem lub z ryżem jaśminowym.
Składniki
- 500 g mrożonych krewetek (oczyszczonych przed zamrożeniem)
- 1 dojrzałe mango (opcjonalnie)
- 400 ml mleczka kokosowego
- łyżka wiórek kokosowych
- 2 cebule
- główka czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- pęczek natki pietruszki lub kolendry
- 1/3 kostki masła lub 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
- 3 łyżki czerwonej pasty curry (ze słoiczka)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego / kuminu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonej papryczki chilli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- dodatkowo – pieczywo lub ryż jaśminowy