Obłędnie kokosowy deser z chia

Obłędnie kokosowy deser z chia

Propozycja na walentynkowy deser podany w kokosie, który nie wymaga ani umiejętności kulinarnych, ani czasu na przygotowanie 🙂 Wystarczy jedynie wcześniej połączyć nasiona chia z mlekiem kokosowym i cukrem lub miodem, wstawić na trzy godziny do lodówki, a potem udekorować truskawkami i wcinać.

Jeśli jeszcze nie znacie nasion chia / nasion szałwii hiszpańskiej, to będzie ciekawe doświadczenie z produktem, który zawiera więcej żelaza niż szpinak, ma też więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki, o większej ilości błonnika niż w otrębach nie wspomnę ;p

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Kilka godzin przed podaniem wymieszaj w dość dużym szklanym naczyniu np. w słoiku lub w miseczce mleko kokosowe z cukrem kokosowym lub z płynnym miodem i z nasionkami chia.  Wymieszaj nasionka z mlekiem dość dokładnie – po godzinie zamieszaj je jeszcze raz – dzięki temu spęcznieje każde nasionko.
  2. Przykryj naczynie pokrywką lub folią i wstaw do lodówki na kilka godzin (3- 4 wystarczy).
  3. Rozłup kokosa na pół i przelej jego zawartość do nasion chia w mleku kokosowym.
  4. Dodaj łyżkę wiórków kokosowych i ewentualnie łyżeczkę mleka kokosowego w proszku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Przełóż mus do połówek kokosa i udekoruj świeżymi truskawkami.

Składniki

  • 1 kokos
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 2 łyżki cukru kokosowego lub 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • kilka truskawek do dekoracji
  • opcjonalnie 1 łyżeczka mleka kokosowego w proszku
  • kilka truskawek do dekoracji

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz