Curry z cukinii i bakłażanów w wersji wegańskiej lub w wersji z indykiem

Curry z cukinii i bakłażanów w wersji wegańskiej lub w wersji z indykiem

Danie jednogarnkowe, o kremowej konsystencji, lekko kokosowe, pełne kolorów, aromatycznych warzyw i składników wzmacniających odporność.

Jeśli szukacie pomysłu na niebanalną, rozgrzewającą kolację lub obiad, która oczaruje was bogatą paletą smaków, to z czystym sercem polecam Wam ten przepis. Bazą jest czerwona soczewica, której nie musicie wcześniej moczyć, w trakcie gotowania stanie się kremowa i lekko wyczuwalna w potrawie.

Danie może mieć dwie wersje – wegańską – przygotowujemy je na wywarze z warzyw lub mięsną – tu się przyda domowy wywar z kości lub bulion i mięsko, na które macie akurat ochotę. Ja polecam dodanie piersi z indyka – bardzo dobrze się komponuje z kokosowym sosem, orzechami i pomidorami.

Z podanego przepisu powstaną 4 duże porcje dania, takie jak na zdjęciu poniżej 🙂

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z mcaoich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Przygotuj duże, szerokie naczynie – najlepiej garnek z grubym dnem. Wsyp garść orzechów ziemnych lub nerkowca i praż na średnim ogniu, aż lekko zmienią kolor na brązowy. Grubo je posiekaj i odstaw.
  2. W tym samym naczyniu na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego lub masła i wrzuć pokrojone w dość drobną kostkę cebule. Czosnek i imbir obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Dodaj do smażącej się cebuli i trzymaj wszystko na średnim ogniu przez około 10 minut, co chwilę mieszając. Nie pozwól, żeby cebula stała się brązowa.
  3. Soczewicę opłucz pod bieżąco wodą i dodaj do garnka.
  4. Wlej mleko kokosowe oraz wywar lub wodę. Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez około 8 minut. Płynu powinno wystarczyć, ale uważaj by soczewica nie zaczęła przywierać do dna i się przypalać.
  5. Bakłażana umyj i pokrój w kostkę, dodaj do garnka i wymieszaj z potrawą.
  6. Po 10 minutach dorzuć pokrojone w ćwiartki pomidory, pokrojoną w kostkę cukinię, skórkę startą z limonki lub cytryny i sos tamari lub sól.
  7. Jeśli danie jest bardzo gęste dolej odrobinę wywaru lub wody. Gotuj kolejne 10 minut i zdejmij z ognia.
  8. Dodaj sok z limonki lub cytryny, syrop klonowy i świeże zioła. Całość wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.
  9. Curry wyłóż do miseczek i posyp prażonymi orzechami.
  10. Podawaj jako samodzielne danie lub z ugotowanym ryżem jaśminowym.

Składniki na 4 porcje

  • 200 g czerwonej soczewicy,  wcześniej opłukanej pod bieżącą wodą
  • 1 duży bakłażan
  • 4 duże pomidory
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 duże cebule
  • ok 80 g świeżego imbiru – 2 kawałki wielkości kciuka
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 1 limonka lub cytryna
  • 3 łyżeczki sosu tamari lub ewentualnie 2 łyżeczki sosu sojowego albo 2 duże szczypty soli morskiej
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • garść orzechów ziemnych lub nerkowca
  • 2 puszki pełnotłustego mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego do smażenia
  • garść posiekanych ziół – najlepiej kolendry, ewentualnie tajskiej bazylii lub mięty
  • 0,5-1 l wody /bulionu z warzyw (w wersji bezmięsnej) lub wywaru z kości (w wersji z mięsem)
  • w wersji mięsnej – 300 g piersi z indyka
  • opcjonalnie jako dodatek – 200 g ryżu jaśminowego

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz