Danie jednogarnkowe, o kremowej konsystencji, lekko kokosowe, pełne kolorów, aromatycznych warzyw i składników wzmacniających odporność.
Jeśli szukacie pomysłu na niebanalną, rozgrzewającą kolację lub obiad, która oczaruje was bogatą paletą smaków, to z czystym sercem polecam Wam ten przepis. Bazą jest czerwona soczewica, której nie musicie wcześniej moczyć, w trakcie gotowania stanie się kremowa i lekko wyczuwalna w potrawie.
Danie może mieć dwie wersje – wegańską – przygotowujemy je na wywarze z warzyw lub mięsną – tu się przyda domowy wywar z kości lub bulion i mięsko, na które macie akurat ochotę. Ja polecam dodanie piersi z indyka – bardzo dobrze się komponuje z kokosowym sosem, orzechami i pomidorami.
Z podanego przepisu powstaną 4 duże porcje dania, takie jak na zdjęciu poniżej 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z mcaoich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Przygotuj duże, szerokie naczynie – najlepiej garnek z grubym dnem. Wsyp garść orzechów ziemnych lub nerkowca i praż na średnim ogniu, aż lekko zmienią kolor na brązowy. Grubo je posiekaj i odstaw.
- W tym samym naczyniu na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego lub masła i wrzuć pokrojone w dość drobną kostkę cebule. Czosnek i imbir obierz i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Dodaj do smażącej się cebuli i trzymaj wszystko na średnim ogniu przez około 10 minut, co chwilę mieszając. Nie pozwól, żeby cebula stała się brązowa.
- Soczewicę opłucz pod bieżąco wodą i dodaj do garnka.
- Wlej mleko kokosowe oraz wywar lub wodę. Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez około 8 minut. Płynu powinno wystarczyć, ale uważaj by soczewica nie zaczęła przywierać do dna i się przypalać.
- Bakłażana umyj i pokrój w kostkę, dodaj do garnka i wymieszaj z potrawą.
- Po 10 minutach dorzuć pokrojone w ćwiartki pomidory, pokrojoną w kostkę cukinię, skórkę startą z limonki lub cytryny i sos tamari lub sól.
- Jeśli danie jest bardzo gęste dolej odrobinę wywaru lub wody. Gotuj kolejne 10 minut i zdejmij z ognia.
- Dodaj sok z limonki lub cytryny, syrop klonowy i świeże zioła. Całość wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.
- Curry wyłóż do miseczek i posyp prażonymi orzechami.
- Podawaj jako samodzielne danie lub z ugotowanym ryżem jaśminowym.
Składniki na 4 porcje
- 200 g czerwonej soczewicy, wcześniej opłukanej pod bieżącą wodą
- 1 duży bakłażan
- 4 duże pomidory
- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 duże cebule
- ok 80 g świeżego imbiru – 2 kawałki wielkości kciuka
- 6 dużych ząbków czosnku
- 1 limonka lub cytryna
- 3 łyżeczki sosu tamari lub ewentualnie 2 łyżeczki sosu sojowego albo 2 duże szczypty soli morskiej
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- garść orzechów ziemnych lub nerkowca
- 2 puszki pełnotłustego mleczka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego do smażenia
- garść posiekanych ziół – najlepiej kolendry, ewentualnie tajskiej bazylii lub mięty
- 0,5-1 l wody /bulionu z warzyw (w wersji bezmięsnej) lub wywaru z kości (w wersji z mięsem)
- w wersji mięsnej – 300 g piersi z indyka
- opcjonalnie jako dodatek – 200 g ryżu jaśminowego