A może tak zrobić ciasto na niedzielę zdrowsze niż zwykle? Dziś mam dla Was słodziutkie i przy tym zdrowe ciasto na bazie mielonych migdałów i daktyli. Jeśli dodacie kremowy sos „toffi” i odrobinę mleczka kokosowego, to pokochacie ten deser bez białego cukru i mąki.
Ciasto jest dość sycące i bardzo słodkie – biały cukier zastępują w nim daktyle – są to jednak nadal cukry proste 😉 Mają za to swoje zalety – są bogate w żelazo, potas, błonnik oraz antyoksydacyjne flawonoidy.
Ciasto możecie też zamrozić, nawet w kawałkach i wyjąć, gdy najdzie Was nieodparta ochota na coś słodkiego.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie CIASTO
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
- Naczynie do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem lub olejem kokosowym.
- 250 g daktyli zalej 200 ml wrzątku i mocz je przez 10 minut.
- Po tym czasie przelej wodę z moczenia do blendera lub robota kuchennego wrzuć daktyle, dodaj masło, mielone migdały.
- Wsyp 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szczyptę soli, odrobinę cynamonu i mielonych goździków.
- Dodaj 3 jajka oraz mąkę kasztanową lub kokosową. Ewentualnie można użyć też innej mąki – jej ilość powinna być niewielka i trzeba ją określić na wyczucie – ciasto powinno mieć kremową konsystencję.
- Zmiksuj wszystko razem na gładki krem.
- Ciasto przelej do przygotowanego wcześniej naczynia.
- Wstaw do piekarnika na 35 minut. Następnie przykryj jego wierzch papierem do pieczenia (dzięki temu nie przypieczesz za bardzo wierzchu ciasta). Piecz przez kolejne 25 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika ciasto lekko opadnie.
- Polej gorące ciasto podgrzanym sosem i polej odrobiną mleczka kokosowego dla jeszcze lepszego smaku 🙂
Składniki CIASTO
- 250 g daktyli bez pestek
- 200 g mielonych migdałów
- 3 jajka
- 50 g mąki kasztanowej lub 20 g mąki kokosowej – ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie szczypta mielonych goździków
Wykonanie SOS
- Upewnij się, że w daktylach nie ma pestek. Jeśli masz takie z pestkami wyjmij je przed moczeniem.
- Zagotuj 300 ml wody. Zalej wrzątkiem 100 g daktyli i odstaw na 10 minut.
- Gdy będziesz odcedzać daktyle, zachowaj wodę z moczenia.
- Przełóż daktyle do blendera czy robota kuchennego, dodaj masło i miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Dolewaj stopniowo wodę z moczenia daktyli i miksuj aż do momentu, gdy sos będzie aksamitnie gładki, chociaż mikro kawałki daktyli będą raczej wyczuwalne.
- Polewaj sosem ciasto tuż przez podaniem.
- Pozostałą ilość sosu trzymaj w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Składniki SOS
- 100 g daktyli bez pestek grubo pokrojonych
- łyżka masła lub oleju kokosowego
- opcjonalnie – odrobina mleczka kokosowego lub słodkiej śmietany do polania