Bardzo proste, szybkie i zdrowe danie na śniadanie 🙂 Jesień + śliwki na ciepło prosto z piekarnika 🙂 Sami zobaczcie …
Lubicie aromatyczne owoce pod kruszonką? Ja je uwielbiam najbardziej, gdy za oknem zimno i pada. Niestety klasyczna kruszonka to nic innego niż połączenie białej mąki, masła i cukru :/
Dlatego stworzyłam zdrową alternatywę tego deseru i podałam go na śniadanie! Efekt? Mieszkanie pełne pięknego zapachu pieczonych owoców i rozgrzewające organizm danie o poranku 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
Śliwki umyj i poprzekrawaj na ćwiartki.
Ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
Śliwki możesz posypać niewielką ilością cukru. Możesz też śmiało z niego zrezygnować, jeśli masz dojrzałe śliwki, nadadzą słodkiego smaku całemu daniu.
W miseczce wymieszaj wiórki i płatki.
Dodaj niewielki kawałek masła i rozkrusz go palcami w mieszance wiórków z płatkami.
Dodaj orzechy, migdały oraz żurawinę lub wiśnie – wszystko wymieszaj.
Do suchych produktów możesz dodać cynamon.
Wysyp orzechową kruszonkę na śliwki i rozprowadź równomiernie.
Wstaw owoce do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 30 minut lub odrobinę dłużej lub krócej w zależności od piekarnika.
Danie będzie gotowe, gdy ładnie się zarumieni.
Składniki na dwie spore porcje
400 g śliwek węgierek lub 12-15 sztuk
10 łyżek wiórków kokosowych
10 łyżek płatków owsianych górskich
10 orzechów laskowych
10 migdałów
15 sztuk suszonej żurawiny, suszonej wiśni lub rodzynek
2 szczyty cynamonu (można pominąć)
opcjonalnie płaska łyżka cukru trzcinowego lub kokosowego
40 g masła lub 1 łyżka oleju kokosowego
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀