Karp pieczony w domowym sosie teryiaki w chrupiącym sezamie z ryżem jaśminowym i sałatką z awokado i pomidorków koktajlowych

Karp pieczony w domowym sosie teryiaki w chrupiącym sezamie z ryżem jaśminowym i sałatką z awokado i pomidorków koktajlowych

Zostawiam Wam przepis na karpia  w sosie teryiaki, który smakuje obłędnie. Jeśli jesteście fanami sushi i innych azjatyckich smaków spróbujcie zamienić nudnego karpia w niecodzienną potrawę. Jeśli zaś nie przepadacie  za sushi, to wypróbujcie przepis na rybę inną niż kiedykolwiek jedliście.

Idąc z duchem wspierania polskich producentów itp. przygotowałam zamiast łososia naszego polskiego karpia, którego nie da się w żaden sposób podrobić, czy utuczyć, bo zanim trafi na stół musi mieć co najmniej 3 lata. Jest to produkt lokalny, „slowfoodowy” – nie wiem tylko dlaczego jemy go w zasadzie tylko na wigilię?
A szkoda, bo oprócz tego, że jest bezpiecznym, zdrowym produktem, to jest też po prostu delikatny, smaczny, dietetyczny. Jeśli nadal nie przekonałam Was do eksperymentu zamiany łososia na karpia to mam już ostatni fakt istotny szczególnie w czasach pandemii – dieta rybna ma duży wpływ na odporność organizmu człowieka!


Przyznam się do czegoś – ja niestety karpia jem głównie w grudniu :/ ale może Wy macie inaczej?

Ważne:

  • spróbujcie kupić od razu płaty z karpia a nie karpia w całości – odejmie to Wam mnóstwo pracy!
  • Kupując rybę sprawdźcie zapach – jeśli pachnie rybą/ stawem – będzie ok, jeśli pachnie zepsutym mięsem z kurczaka – nie bierzcie i pozwalam na zrobienie małej awanturki ;p Ja się kiedyś tak nacięłam na ryneczku.
  • Przepis jest dość prosty i jeśli nie czujesz się doświadczoną kucharką lub kucharzem, to z ręką na sercu mówię Ci, że to nie będzie trudne do zrobienia 🙂
  • Ciekawe przepisy znajdziecie też na stronie dedykowanej karpiowi – karpiujemy.pl

 


Z przepisu powstaną 3 duże porcje obiadowe 😊

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Do rondelka wlej wszystkie składniki sosu, dodaj imbir i cukier trzcinowy.
  2. Całość wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 25 minut.

Składniki SOS

  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki sosu sojowy
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wódki
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru

Wykonanie

  1. Przygotuj naczynie żaroodporne z pokrywką – wyłóż je papierem a następnie ułóż w nim płaty karpia.

  2. Jeśli gdzieś pod palcami wyczujesz duże ości, możesz je przy okazji wyjąć.

  3. Karpia polej przygotowanym wcześniej sosem, przykryj naczynie pokrywką lub owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 40 minut.

  4. Gdy karp będzie się piekł – ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.

  5. Przygotuj prostą sałatkę. Pokrój awokado w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrój na pół.

  6. Całość posyp odrobiną soli lub polej sosem sojowym. Posyp prażonym sezamem.

  7. Posiekaj szczypior lub pokrój drobno pora.

  8. Papryczkę chilli pokrój bardzo drobno.

  9. Na suchą patelnię wysyp ziarna sezamu, włącz średni ogień i co chwila potrząsaj patelnią. Praż sezam aż zacznie nabierać lekko brązowego koloru.

  10. Karpia pokrój według własnej inwencji. Polej sosem z pieczenia.

  11. Posyp prażonym sezamem, papryczką i szczypiorkiem lub porem.

  12. Podawaj z ugotowanym ryżem i sałatką 😊

Składniki karp i dodatki

  • 2-3 duże płaty karpia
  • 3 łyżki sezamu do posypania
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 1 dojrzałe awokado
  • pół pęczka szczypiorku lub biała część pora do posypania
  • ¼ papryczki chili do posypania
  • szczypta soli

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Tagi

Dodaj komentarz