Trzy składniki, z których stworzycie bardzo prosty i skutecznie rozgrzewający i poprawiający odporność napój. Przy tym słodki, pikantny i aromatyczny.
Napój można przechowywać w zamkniętej butelce w lodówce i popijać sobie jako zdrowe shoty lub wlewać do gorącej herbaty – świetnie smakuje w połączeniu z zieloną herbatą. Na ciepło wspaniale rozgrzewa organizm w te zimne dni 🙂 Napar jest bardzo pikantny – to naturalna właściwość imbiru, można złagodzić ją dodając ciut więcej miodu.
Z podanych składników powstanie mała buteleczka, która wystarczy na kilka porcji. W lodówce możecie przechowywać ją do około 4 dni.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Wyciśnij sok z połówki cytryny.
- Do garnuszka wrzuć plasterki imbiru, wlej sok z cytryny i zalej 500 ml wody.
- Opcjonalnie możesz dodać również goździki i szczyptę cynamonu.
- Całość doprowadź do wrzenia i gotuj 15 minut.
- Ostudź do 40 stopni Celsjusza, dodaj dwie łyżki miodu i całość wymieszaj.
- Przecedź przez sitko i przelej do buteleczki.
- Napar możesz pić skondensowany (jako szoty) lub dolewać do ciepłej wody lub herbaty.
Składniki
- imbir – jeden duży korzeń – około 100g
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki miodu
- opcjonalnie 3 goździki i szczypta cynamonu
Dlaczego warto pokochać imbir? Działa:
– antybakteryjnie,
– przeciwwirusowo,
– rozgrzewająco,
– przeciwzapalnie,
– pobudza trawienie,
– łagodzi bóle brzucha, wzdęcia i zaparcia