Napar imbirowy – prosty napój na rozgrzanie i poprawę odporności

Napar imbirowy – prosty napój na rozgrzanie i poprawę odporności

Trzy składniki, z których stworzycie bardzo prosty i skutecznie rozgrzewający i poprawiający odporność napój. Przy tym słodki, pikantny i aromatyczny.

Napój można przechowywać w zamkniętej butelce w lodówce i popijać sobie jako zdrowe shoty lub wlewać do gorącej herbaty – świetnie smakuje w połączeniu z zieloną herbatą. Na ciepło wspaniale rozgrzewa organizm w te zimne dni 🙂 Napar jest bardzo pikantny – to naturalna właściwość imbiru, można złagodzić ją dodając ciut więcej miodu.

Z podanych składników powstanie mała buteleczka, która wystarczy na kilka porcji. W lodówce możecie przechowywać ją do około 4 dni.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Wyciśnij sok z połówki cytryny.
  3. Do garnuszka wrzuć plasterki imbiru, wlej sok z cytryny i zalej 500 ml wody.
  4. Opcjonalnie możesz dodać również goździki i szczyptę cynamonu.
  5. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj 15 minut.
  6. Ostudź do 40 stopni Celsjusza, dodaj dwie łyżki miodu i całość wymieszaj.
  7. Przecedź przez sitko i przelej do buteleczki.
  8. Napar możesz pić skondensowany (jako szoty) lub dolewać do ciepłej wody lub herbaty.

Składniki

  • imbir –  jeden duży korzeń – około 100g
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • opcjonalnie 3 goździki i szczypta cynamonu

Dlaczego warto pokochać imbir? Działa:
– antybakteryjnie,
– przeciwwirusowo,
– rozgrzewająco,
– przeciwzapalnie,
– pobudza trawienie,
– łagodzi bóle brzucha, wzdęcia i zaparcia

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz