Biała kiełbasa zapiekana w sosie z żurku, zielonego pora i cebuli

Biała kiełbasa zapiekana w sosie z żurku, zielonego pora i cebuli

Połączenie biała kiełbasa i żurek to klasyk klasyków. Ale co powiecie na niebanalne przygotowanie tego połączenia w piekarniku? A może już je znacie? Dziś mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis na białą kiełbasę zapiekaną w aromatycznym sosie z żurku, z dodatkiem cebuli, czosnku i zielonego pora. Po prostu pycha!

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Przygotuj żurek – np. z tego przepisu
  2. Cebulę obierz i pokrój na kawałki.
  3. Pora pokrój w plasterki.
  4. Czosnek obierz i posiekaj.
  5. Na dno naczynia do pieczenia wysyp pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.
  6. Ułóż plastry pora.
  7. Połóż kiełbaski i wszystko zalej żurkiem.
  8. Posyp potrawę suszonym majerankiem.
  9. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5 godziny w temperaturze 175 stopni Celsjusza lub do momentu, gdy kiełbaska ładnie się przyrumieni.

Składniki

  • 1 kg białej kiełbasy surowej ewentualnie parzonej
  • 1 duża cebula – około 150 g
  • 1/3 pora ze środkowej części – około 100 g
  • 750 ml żurku
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • opcjonalnie zioła typu pietruszka do dekoracji

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz