Czarne gofry na Dzień Gofra z pieczonym burakiem, jajkami przepiórczymi i fetą w sosie chrzanowym

Czarne gofry na Dzień Gofra z pieczonym burakiem, jajkami przepiórczymi i fetą w sosie chrzanowym

Mam dla Was propozycję na naładowaną zdrowymi produktami wersję gofrów 🙂 Czas odczarować skojarzenia gofrów z bitą śmietaną i niezdrowym deserem!

Można przecież zjeść je na wytrawnie, a do tego dodać bardzo zdrowe i miłe dla oka składniki.

Co myślicie o mojej propozycji – pieczone buraki, jajka przepiórcze, sos jogurtowo-chrzanowy, odrobina fety, a wszystko posypane liśćmi rukoli, botwinki, koperkiem i rzeżuchą?

Do tego zamiast białej mąki możecie użyć nowości na rynku – bezglutegowego miksu do gofrów z węglem aktywowanym, który nadaje gofrom czarny kolor! Tak, można to jeść 🙂

Efekt zaskoczenia gwarantowany, a skład mieszanki od yummity naprawdę niezły! Myślę, że można je wcinać na zdrowie!

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Zawiń buraka (bez obierania) w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 1,5h. Możesz go też ugotować bez obierania, ewentualnie kupić już ugotowane buraki.
  2. Po upieczeniu obierz buraka i pokrój go w kostkę o wielkości około 1×1 cm.
  3. Jajka przepiórcze gotuj we wrzątku przez 3 minuty. Zlej wrzątek i zalej zimną wodą.
  4. Obierz i włóż do soku z buraka na około 30 minut.
  5. Wymieszaj łyżeczkę chrzanu z jogurtem i szczyptą soli oraz czarnego pieprzu.
  6. Na talerzu rozsyp młode liście, połóż gofra, posmaruj odrobiną sosu, posyp pokruszoną fetą i ułóż kostkę buraka. Połóż kolejnego gofra i udekoruj go podobnie.
  7. Wierz dania możesz posypać koperkiem, rzeżuchą. Ułóż połówki jajek przepiórczych i wcinaj na zdrowie 🙂

Składniki na dodatki do gofrów

  • 1 średniej wielkości burak, upieczony lub ugotowany
  • 150 g sera typu feta lub w wersji wegańskiej wędzonego tofu
  • 10 jajek przepiórczych
  • kilka garści mieszanki młodych liści lub rukoli
  • płaska łyżeczka chrzanu tartego
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • opcjonalnie pół pęczka koperku
  • opcjonalnie – rzeżucha do dekoracji
  • opcjonalnie – sok z buraka do zafarbowania jajek

Wykonanie

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Białka ubij z dwiema szczyptami soli na sztywną pianę.
  3. Żółtka w niewielkiej miseczce rozbij widelcem.
  4. Do dużej miski wsyp mieszankę do gofrów  – dolej do niej wodę gazowaną, mleko kokosowe oraz żółtka.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką a następnie delikatnie połącz z ubitą pianą z białek.
  6. Rozgrzej gofrownice, a jej ścianki posmaruj odrobiną oleju.
  7. Smaż gofry przez kilka minut, aż będą chrupiące.
  8. Chrup na zdrowie 🙂

Składniki na gorfy

  • 2 jajka
  • 100 ml wody gazowanej
  • 400 ml mleka kokosowego 5-7%
  • dwie szczypty soli
  • mieszanka do pieczenia gofrów z węglem aktywowanym yummity

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz