Czy można połączyć pizzę i żurek? Można 🙂 Powstanie wówczas zaskakująca zapiekanka, w której główną częścią będzie aromatyczny sos o smaku żurku.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
Do miski wsyp mix mąk do pizzy, wlej ciepłą wodę, olej i dodaj sól. Przy pomocy drewnianej łyżki wymieszaj wszystkie składniki.
Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
Żurek przelej do garnka, zagotuj i mieszając zredukuj go o około 1/4 objętości. Dodaj majeranek i pieprz. Gdy przestygnie dodaj do niego 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj.
Cebule pokrój w paseczki, tofu w kostkę.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm. Uformuj z niego kształt jaja a jego brzegi lekko zawiń do środka.
Wyłóż sos o smaku żurku na ciasto.
Ułóż na nim cebulę i posyp posiekanym szczypiorkiem – lub tak jak ja stwórz z warzyw obraz.
Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 10 minut.
Posyp tartym serem i delektuj się ciekawym smakiem 🙂
Smacznego
Składniki
mix mąk do pizzy bezglutenowej – np. yummity
160 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
250 ml żurku z tego przepisu
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub innej
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki majeranku
1 czerwona cebula
1 biała cebula
160 g wędzonego tofu
pęczek szczypiorku
200 g wegańskiego sera
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀