Pizza o smaku żurku w wersji wegańskiej

Pizza o smaku żurku w wersji wegańskiej

Czy można połączyć pizzę i żurek? Można 🙂 Powstanie wówczas zaskakująca zapiekanka, w której główną częścią będzie aromatyczny sos o smaku żurku.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Do miski wsyp mix mąk do pizzy, wlej ciepłą wodę, olej i dodaj sól. Przy pomocy drewnianej łyżki wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
  3. Żurek przelej do garnka, zagotuj i mieszając zredukuj go o około 1/4 objętości. Dodaj majeranek i pieprz. Gdy przestygnie dodaj do niego 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj.
  4. Cebule pokrój w paseczki, tofu w kostkę.
  5. Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm. Uformuj z niego kształt jaja a jego brzegi lekko zawiń do środka.
  6. Wyłóż sos o smaku żurku na ciasto.
  7. Ułóż na nim cebulę i posyp posiekanym szczypiorkiem – lub tak jak ja stwórz z warzyw obraz.
  8. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 10 minut.
  9. Posyp tartym serem i delektuj się ciekawym smakiem 🙂
  10. Smacznego

Składniki

  • mix mąk do pizzy bezglutenowej – np. yummity
  • 160 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 250 ml żurku z tego przepisu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub innej
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 160 g wędzonego tofu
  • pęczek szczypiorku
  • 200 g wegańskiego sera

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz