Nie znam chyba prostszego przepisu na ciasteczka, niż ten, który Wam przedstawiam. Pyszne, orzechowe, fit ciasteczka możecie zrobić tylko z trzech składników! Są chrupiące, lekkie, wciągające – uprzedzam, że domownicy będą Was prosić o kolejną porcję 😛
Wystarczy ubić białka a następnie wymieszać je z erytrolem i mąką z orzeszków ziemnych.
Jeśli chcecie wersję „premium” – dodajcie miód oraz żurawinę i stwórzcie ciasteczka z pięciu składników 😊
Jeśli użyjecie erytrolu w pudrze jedno duże ciastko będzie miało około 85 kcal. Możecie po nie sięgnąć, gdy macie ochotę na coś słodkiego i nie mieć potem wyrzutów sumienia.
Robiłam je wielokrotnie – bliscy je uwielbiają, a ja nie mam z nimi zbyt wiele pracy. Nie dbam też o ich kształt – są uwielbiane za smak i znikają z pojemnika w ciągu kilku dni 😛
Moim patentem jest też skracanie czasu gotowania – zamiast bawić się z oddzielaniem białek od żółtek (i myśleniu co potem zrobić z żółtkami) używam gotowych, pasteryzowanych białek, które ostatnio pojawiły się w sprzedaży. Ja użyłam produktu z Farma Białka i naprawdę mogę go Wam polecić! Super się sprawdzi do pieczenia ciast, robienia białkowych omletów no i oczywiście do budowania masy mięśniowej 😊
Ale najlepsze jest zdecydowanie to, że nie trzeba się pochylać nad każdym jajkiem, przy oddzielaniu białka od żółtek. Jeśli macie ochotę przetestować ten produkt w ramach PRZETESTUJ FARMĘ BIAŁKA to mam dla Was specjalny kod – dostajesz 1 kg białka opłacając tylko przesyłkę 9,99 zł! Produkt możecie zamówić na stronie https://farmabialka.pl/druzyna-bialka/ Mój kod to TESTUJ15
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Białka ze szczyptą soli ubij na sztywno.
- Powoli, partiami dosypuj mielony erytrol lub cukier puder.
- Miksuj jeszcze przez chwilę. Następnie dodaj miód, mąkę z orzeszków arachidowych i ewentualnie żurawinę.
- Wszystko wymieszaj dokładnie i włóż do lodówki na ok. 2 godziny.
- Po tym czasie wyjmij masę i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Jeśli chcesz stworzyć idealnie okrągłe ciasteczka – z masy utocz w dłoniach kulki, a następnie układaj je na blaszce i lekko przygnieć każde.
- Jeśli lubisz nieregularność lub śpieszy Ci się możesz po prostu wyłożyć łyżką masę prosto na blachę zachowując odpowiednie odstępy.
- Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 15-20 minut.
- Smacznego!
Składniki
- 300 g mąki z orzeszków ziemnych
- 400 g mielonego erytrolu w pudrze (0 kcal!) lub 300 g cukru pudru (1200 kcal!!!)
- 110 g białek z jaj np. Farma Białka – białka z trzech dużych jaj
- Opcjonalnie 1 łyżka miodu
- Opcjonalnie 50 g żurawiny