Masz ochotę na wyjątkowy obiad i nie chcesz się przy tym napracować? Kaczka pieczona z pomarańczami to będzie dobry wybór. Co trzeba będzie zrobić? Kaczkę wystarczy zostawić na noc w marynacie, a następnego dnia wstawić do piekarnika i czasem do niej zajrzeć, a charakter posiłku zyska 100% do wyjątkowości. Możesz klasycznie nadziać ją jabłkami lub spróbować mojej propozycji – kaczki pieczonej z pomarańczami ze słodką marynatą miodowo-pomarańczową.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
-
Oczyść kaczkę, umyj i osusz. Jeśli masz mrożoną, to musisz pozwolić jej na rozmrażanie przez jakieś 8-12 godzin w zależności od wielkości.
-
Wnętrze kaczki skrop sokiem z cytryny.
-
Wymieszaj składniki marynaty – olej, posiekany drobno czosnek, sól, pieprz, połowę majeranku.
-
Następnie natrzyj dokładnie całą kaczkę marynatą, zawiń ją w folię i odstaw na kilka godzin do lodówki (min. 2-3, najlepiej na 8-10).
-
Sparz wrzątkiem pomarańcze.
-
W jedną z nich bestialsko i głęboko wbijaj ostrze noża, po to by podczas pieczenia z nakłutej pomarańczy wydobywał się cudowny, pomarańczowy aromat.
-
Ta pomarańcza w całości musi znaleźć się wewnątrz kaczki, więc nie może być zbyt duża. Pozostałe pomarańcze poprzekrawaj na pół lub na większe kawałki.
-
Włóż kilka kawałków do środka kaczki, następnie włóż bestialsko potraktowaną pomarańczę, a pozostała przestrzeń wypełnij kawałkami pomarańczy. Otwór tuszki zaszyj (ostatecznie można użyć wykałaczek).
-
Ułóż kaczkę piersiami do góry i wlej wino oraz bulion. Rozłóż luźno na kaczce folię aluminiową i dociśnij po bokach.
-
Mięso wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 20 minut.
-
Następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz kaczkę przez 30 minut.
-
Przewróć kaczkę, przykryj folią i piecz kolejne pół godziny.
-
Po tym czasie posmaruj kaczkę dżemem pomarańczowym wymieszanym z miodem i wstaw do piekarnika już bez folii, po to by kaczka mogła się pięknie przypiec.
-
Zostaw ją w piekarniku przez 10-15 minut lub do momentu, gdy kaczka będzie dość dobrze zarumieniona.
-
Wyłącz piekarnik i zostaw w nim kaczkę jeszcze przez jakieś 15 minut.
-
A potem podaj na stół i rozdziel na porcje.
Składniki
- 1 kaczka o wadze około 1,9 kg
do marynaty:
- 3 łyżki oleju
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- łyżka soku z cytryny
do owocowej oprawy:
- 4 pomarańcze (w tym jedna mała)
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego
- 2 łyżki miodu
- pół szklanki bulionu lub wody
- kieliszka wina (białe lub czerwone, bo oba pasują do kaczki : ) ) polecam rieslinga – wino idealnie będzie też pasowało do upieczonej kaczki
oraz
- ugotowanego ryżu jaśminowego
- tartych buraczków na ciepło 🙂