Jak upiec kaczkę w piekarniku? Sprawdzony przepis na kaczkę pieczoną z pomarańczami

Jak upiec kaczkę w piekarniku? Sprawdzony przepis na kaczkę pieczoną z pomarańczami

Masz ochotę na wyjątkowy obiad i nie chcesz się przy tym napracować? Kaczka pieczona z pomarańczami to będzie dobry wybór. Co trzeba będzie zrobić? Kaczkę wystarczy zostawić na noc w marynacie, a następnego dnia wstawić do piekarnika i czasem do niej zajrzeć, a charakter posiłku zyska 100% do wyjątkowości. Możesz klasycznie nadziać ją jabłkami lub spróbować mojej propozycji – kaczki pieczonej z pomarańczami ze słodką marynatą miodowo-pomarańczową.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Oczyść kaczkę, umyj i osusz. Jeśli masz mrożoną, to musisz pozwolić jej na rozmrażanie przez jakieś 8-12 godzin w zależności od wielkości.
  2. Wnętrze kaczki skrop sokiem z cytryny.
  3. Wymieszaj składniki marynaty – olej, posiekany drobno czosnek, sól, pieprz, połowę majeranku.
  4. Następnie natrzyj dokładnie całą kaczkę marynatą, zawiń ją w folię i odstaw na kilka godzin do lodówki (min. 2-3, najlepiej na 8-10).
  5. Sparz wrzątkiem pomarańcze.
  6. W jedną z nich bestialsko i głęboko wbijaj ostrze noża, po to by podczas pieczenia z nakłutej pomarańczy wydobywał się cudowny, pomarańczowy  aromat.
  7. Ta pomarańcza w całości musi znaleźć się wewnątrz kaczki, więc nie może być zbyt duża. Pozostałe pomarańcze poprzekrawaj na pół lub na większe kawałki.
  8. Włóż kilka kawałków do środka kaczki, następnie włóż bestialsko potraktowaną pomarańczę, a pozostała przestrzeń wypełnij kawałkami pomarańczy. Otwór tuszki zaszyj (ostatecznie można użyć wykałaczek).
  9. Ułóż kaczkę piersiami do góry i wlej wino oraz bulion. Rozłóż luźno na kaczce folię aluminiową i dociśnij po bokach.
  10. Mięso wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 20 minut.
  11. Następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz kaczkę przez 30 minut.
  12. Przewróć kaczkę, przykryj folią i piecz kolejne pół godziny.
  13. Po tym czasie posmaruj kaczkę dżemem pomarańczowym wymieszanym z miodem i wstaw do piekarnika już bez folii, po to by kaczka mogła się pięknie przypiec.
  14. Zostaw ją w piekarniku przez 10-15 minut lub do momentu, gdy kaczka będzie dość dobrze zarumieniona.
  15. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim kaczkę jeszcze przez jakieś 15 minut.
  16. A potem podaj na stół i rozdziel na porcje.

Składniki

  • 1 kaczka o wadze około 1,9 kg

do  marynaty:

  • 3 łyżki oleju
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • łyżka soku z cytryny

do owocowej oprawy:

  • 4 pomarańcze (w tym jedna mała)
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki bulionu lub wody
  • kieliszka wina (białe lub czerwone, bo oba pasują do kaczki : ) ) polecam rieslinga – wino idealnie będzie też pasowało do upieczonej kaczki

oraz

  • ugotowanego ryżu jaśminowego
  • tartych buraczków na  ciepło 🙂

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz