Carpaccio z buraków z orzechami włoskimi i serem lazur

Carpaccio z buraków z orzechami włoskimi i serem lazur

Sałatka pełna miłości, bo pełna witamin i przeciwutleniaczy. Idealne połączenie buraków, orzechów i sera wywoła uśmiech szczęścia na twarzy.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Buraki owiń w folię aluminiową i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut. Wystudź.
  2. Na talerzach rozsyp liście z mieszanki sałat.
  3. Obierz je dokładnie i opłucz pod bieżącą wodą.
  4. Pokrój je w cienkie plasterki i ułóż na talerzach.
  5. Ser pokrój na kawałki i rozłóż na burakach.
  6. Orzechy włoskie pokrusz na mniejsze kawałki i upraż przez minutę na suchej patelni. Posyp nimi sałatkę.
  7. Całość polej sosem i wcinaj na zdrowie.

Składniki na 2 porcje

  • 2 średniej wielkości buraki
  • 100 g sera typu lazur lub feta
  • garść liści z mieszanki sałat
  • 2 łyżki orzechów włoskich

Wykonanie

  1. Miód lekko pogrzej, by doprowadzić go do płynnej konsystencji.
  2. Wymieszaj miód z musztardą francuską, sosem sojowym, oliwą, sokiem z cytryny oraz z solą i pieprzem.
  3. Polej sosem carpaccio.

Składniki SOS

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego lub balsamico
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty czarnego pieprzu

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

1 komentarz

  1. Buraki i ser – te połącznie bardzo mi smakuje 😉

Odpowiedz na „Jak się całowaćAnuluj pisanie odpowiedzi