Cytrynowe fit risotto z indykiem i fasolką szparagową

Cytrynowe fit risotto z indykiem i fasolką szparagową

Uwielbiam risotto! Jego aksamitną kremowość! Daje mnóstwo możliwości połączeń smaków – ryż doskonale absorbuje płyny, jest głównym składnikiem a nie dodatkiem. W klasycznej wersji risotto zawiera mnóstwo masła – w mojej, odchudzonej wersji użyłam oleju tylko do podsmażenia cebuli i czosnku.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej.
  2. Cebulę obierz i pokrój dość drobno. Czosnek posiekaj.
  3. Wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek na olej i smaż przez 5 minut co chwilę mieszając.
  4. Bulion doprowadź do wrzenia.
  5. Wrzuć ryż do cebuli i czosnku i podsmaż go razem przez dwie minuty.
  6. Wlej chochlę bulionu i gotuj na najmniejszym ogniu, jaki masz dostępny na swojej kuchence.
  7. Dodaj łyżkę soku z cytryny.
  8. Wsyp po 1/4 łyżeczki soli, pieprzu, kurkumy i skórki z cytryny.
  9. Dolewaj gorący bulion zawsze wtedy, gdy ryż go wchłonie.
  10. Po 10 minutach dodaj pokrojone w kostkę mięso oraz fasolki szparagowe.
  11. Po około 30 minutach zużyjesz cały bulion i ryż powinien być już ugotowany.
  12. Dodaj tarty parmezan oraz posiekaną pietruszkę i wymieszaj wszystko razem.

Składniki na 4 porcje

  • 300 g ryżu
  • 400 g mięsa z piersi indyka
  • 200 g fasolki szparagowej żółtej (może być mrożona)
  • 200 g dasolki szparagowej zielonej Może być mrożona)
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 30 ml oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 180 g cebuli
  • 30 g parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

1 komentarz

  1. Brzmi i wygląda bardzo apetycznie 🙂

Dodaj komentarz