Kremowe risotto z płatkami róż

Kremowe risotto z płatkami róż

Wytrawne risotto z dodatkiem płatków róż. Czy można sobie wyobrazić bardziej romantyczny posiłek? Płatki róż możesz zastąpić innymi kwiatami. Zastanawiasz się jakimi? Jest kilkadziesiąt kwiatów jadalnych – większość z nich jest bardzo popularna i łatwo dostępna np. stokrotki, mniszek lekarski, nasturcja, lawenda, bratki, chabry, fiołki, koniczyna, maki, pelargonia, rumianek, wrzos, dziurawiec, magnolia, malwa, piwonia a nawet storczyk.

*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme

Wykonanie

  1. Ryż opłucz pod bieżącą wodą i odsącz.
  2. Cebulę posiekaj dość drobno.
  3. Krewetki opłucz pod bieżącą wodą.
  4. W garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę masła i wsyp ryż, wymieszaj i smaż przez 2 minuty.
  5. Wrzuć cebulę oraz krewetki i smaż kolejne 2 minuty.
  6. Wlej pół szklanki gorącego bulionu i poczekaj aż ryż go wchłonie, następnie wlej wino.
  7. Mieszaj co chwilę i za każdym razem, kiedy bulion zostanie wchłonięty dolewaj po pół szklanki bulionu.
  8. Parmezan zetrzyj na tarce a bazylię posiekaj.
  9. Płatki róż możesz dodać w całości jeśli są nieduże lub posiekane. Odłóż kilka płatków do dekoracji.
  10. Gdy ryż wchłonie cały bulion dodaj parmezan i bazylię i wszystko wymieszaj.
  11. Na koniec dodaj płatki róż i wymieszaj całość.
  12. Garnek przykryj pokrywką i odstaw na 10 minut.
  13. Risotto rozłóż na talerzach i udekoruj płatkami róż.

Składniki

  • 2 garści jadalnych płatków czerwonych róż
  • 40 dag ryżu do risotto – najlepiej typu arborio
  • 250 g krewetek koktajlowych
  • 1 duża cebula, najlepiej czerwona
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • opcjonalnie pół pęczka świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Tagi

1 komentarz

  1. Przepiękne risotto <3!

Dodaj komentarz