Orzeźwiająca sałatka z krewetek, ogórka i mięty

Orzeźwiająca sałatka z krewetek, ogórka i mięty

Lekka i niezwykle orzeźwiająca sałatka, idealna w sytuacji, gdy mamy ochotę na coś słonego i przy tym niezbyt ciężkiego. Jej przygotowanie zajmuje mniej niż 10 minut. Fani sushi mogą sól zastąpić sosem sojowym i delektować się dietetycznym daniem bez wyrzutów sumienia.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Jeśli używasz mrożonych krewetek ugotuj je w lekko osolonej (pół łyżeczki soli) i zakwaszonej (pół łyżeczki octu) wodzie przez 3 minuty.  Dokładnie odcedź i wysyp je na ręcznik papierowy.
  2. Ogórek obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę.
  3. Listki mięty drobno posiekaj zostawiając kilka do dekoracji.
  4. Serek skrop sokiem z cytryny i dopraw oliwą, solą i pieprzem. Połącz go z krewetkami i posiekaną miętą.
  5. W pucharkach lub małych miseczkach ułóż na dnie warstwę pokrojonego w kostkę ogórka i przykryj masą krewetkową.
  6. Schłodź sałatkę w lodówce i podawaj ją dobrze schłodzoną.

Składniki

  • 20 dag krewetek koktajlowych
  • 1 średniej wielkości ogórek
  • 20 g serka naturalnego lub wiejskiego
  • sok z 1/2 cytryny
  • świeża mięta – 1 garść
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 szczypty soli lub odrobina sosu sojowego
  • 2 szczypty czarnego pieprzu

 

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

1 komentarz

  1. Bardzo ciekawy przepis na sałatkę z krewetkami 🙂

Dodaj komentarz