Lekka i niezwykle orzeźwiająca sałatka, idealna w sytuacji, gdy mamy ochotę na coś słonego i przy tym niezbyt ciężkiego. Jej przygotowanie zajmuje mniej niż 10 minut. Fani sushi mogą sól zastąpić sosem sojowym i delektować się dietetycznym daniem bez wyrzutów sumienia.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Jeśli używasz mrożonych krewetek ugotuj je w lekko osolonej (pół łyżeczki soli) i zakwaszonej (pół łyżeczki octu) wodzie przez 3 minuty. Dokładnie odcedź i wysyp je na ręcznik papierowy.
- Ogórek obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę.
- Listki mięty drobno posiekaj zostawiając kilka do dekoracji.
- Serek skrop sokiem z cytryny i dopraw oliwą, solą i pieprzem. Połącz go z krewetkami i posiekaną miętą.
- W pucharkach lub małych miseczkach ułóż na dnie warstwę pokrojonego w kostkę ogórka i przykryj masą krewetkową.
- Schłodź sałatkę w lodówce i podawaj ją dobrze schłodzoną.
Składniki
- 20 dag krewetek koktajlowych
- 1 średniej wielkości ogórek
- 20 g serka naturalnego lub wiejskiego
- sok z 1/2 cytryny
- świeża mięta – 1 garść
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2-3 szczypty soli lub odrobina sosu sojowego
- 2 szczypty czarnego pieprzu
Bardzo ciekawy przepis na sałatkę z krewetkami 🙂