Przepis na lekki gulasz z indykiem w ajwarze

Przepis na lekki gulasz z indykiem w ajwarze

Dziś zaproponuję Wam coś rozgrzewającego i zabiorę Was w podróż na Bałkany, skąd pochodzi ajvar – aromatyczna pulpa z pieczonej papryki i bakłażanów, z dodatkiem czosnku i przypraw. Poniżej znajdziesz kolejny fit przepis na obiad oraz jak krok po kroku zrobić domowy ajvar 🙂

Ajwar (chorwacki ajvar) znany jest na całych Bałkanach i często występuje jako warzywny dodatek do ciężkich mięs. Jest zwykle pikantny i nakładany w dużych ilościach na talerze, trochę jak surówka do obiadu w Polsce 🙂

W tym przepisie możesz zdecydować, czy przyrządzisz pikantną czy delikatną wersję ajwaru. Wystarczy pominąć ostrą paprykę. Obie świetnie komponują się z kruchym mięsem indyka i tworzą lekką oprawę do makaronu.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Mięso z indyka pokrój na kawałki wielkości 1,5 cm na 1,5 cm. Włóż do miseczki, zalej je mlekiem i odstaw do lodówki na 20 minut.
  2. Paprykę rozetnij na ćwiartki i oczyść z gniazd nasiennych.
  3. Pokrój bakłażana na plastry.
  4. Cebulę obierz i pokrój na grube plastry.
  5. Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub posmaruj odrobiną oleju i ułóż na niej paprykę, bakłażana i cebulę. Połóż też nieobrane ząbki czosnku.
  6. Wstaw warzywa do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 25 minut.
  7. Możesz po opierzeniu obrać warzywa ze skórek – sos będzie gładki po zmiksowaniu. Ja nie obieram, żeby nie marnować jedzenia i miksuję ze skórkami ;p
  8. Po upieczeniu obierz czosnek, dodaj szczyptę soli i wszystkie warzywa zblenduj.
  9. W garnku z grubym dnem lub na większej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj mięso z indyka, posyp je 2 szczyptami soli. Smaż około 5 minut, po czym zalej ajwarem. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut, co 2-3 minuty delikatnie mieszając całość.
  10. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Składniki na dwie porcje

  • 200 g makaronu w dowolnym kształcie
  • 250 g udźca z indyka lub mięsa z piersi indyka
  • 2 łyżki oleju
  • pół szklanki mleka
  • 4 czerwone papryki
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej mielonej słodkiej papryki
  • opcjonalnie 1/ papryczki chilli (jeśli wybierasz wersję ostrą)
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól do smaku

 

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz