Dziś zaproponuję Wam coś rozgrzewającego i zabiorę Was w podróż na Bałkany, skąd pochodzi ajvar – aromatyczna pulpa z pieczonej papryki i bakłażanów, z dodatkiem czosnku i przypraw. Poniżej znajdziesz kolejny fit przepis na obiad oraz jak krok po kroku zrobić domowy ajvar 🙂
Ajwar (chorwacki ajvar) znany jest na całych Bałkanach i często występuje jako warzywny dodatek do ciężkich mięs. Jest zwykle pikantny i nakładany w dużych ilościach na talerze, trochę jak surówka do obiadu w Polsce 🙂
W tym przepisie możesz zdecydować, czy przyrządzisz pikantną czy delikatną wersję ajwaru. Wystarczy pominąć ostrą paprykę. Obie świetnie komponują się z kruchym mięsem indyka i tworzą lekką oprawę do makaronu.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Mięso z indyka pokrój na kawałki wielkości 1,5 cm na 1,5 cm. Włóż do miseczki, zalej je mlekiem i odstaw do lodówki na 20 minut.
- Paprykę rozetnij na ćwiartki i oczyść z gniazd nasiennych.
- Pokrój bakłażana na plastry.
- Cebulę obierz i pokrój na grube plastry.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub posmaruj odrobiną oleju i ułóż na niej paprykę, bakłażana i cebulę. Połóż też nieobrane ząbki czosnku.
- Wstaw warzywa do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 25 minut.
- Możesz po opierzeniu obrać warzywa ze skórek – sos będzie gładki po zmiksowaniu. Ja nie obieram, żeby nie marnować jedzenia i miksuję ze skórkami ;p
- Po upieczeniu obierz czosnek, dodaj szczyptę soli i wszystkie warzywa zblenduj.
- W garnku z grubym dnem lub na większej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj mięso z indyka, posyp je 2 szczyptami soli. Smaż około 5 minut, po czym zalej ajwarem. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15 minut, co 2-3 minuty delikatnie mieszając całość.
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Składniki na dwie porcje
- 200 g makaronu w dowolnym kształcie
- 250 g udźca z indyka lub mięsa z piersi indyka
- 2 łyżki oleju
- pół szklanki mleka
- 4 czerwone papryki
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 2 średniej wielkości cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka czerwonej mielonej słodkiej papryki
- opcjonalnie 1/ papryczki chilli (jeśli wybierasz wersję ostrą)
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól do smaku