Przepis na wołowe pulpety w sosie koperkowym w lżejszej wersji

Przepis na wołowe pulpety w sosie koperkowym w lżejszej wersji

Zawsze gdy wracam z urlopu mam ochotę na tradycyjny polski obiad, na smaki dzieciństwa i danie, które będzie rozpływało się w ustach. Tym razem miałam ogromną ochotę na domowe pulpety w sosie koperkowym. Klasycznie jest to danie bardzo kaloryczne – w zasadzie są to mini kotlety mielone z mięsa wieprzowego w sosie z dużą ilością tłustej śmietany. Zastosowałam kilka trików i udało mi się zrobić dużo lżejszą wersję pulpecików w sosie 🙂

*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme

Wykonanie

  1. W dużym garnku zagotuj bulion.
  2. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki – wrzuć ją do bulionu. Dodaj 2/3 posiekanego koperku i zmniejsz ogień do minimum.
  3. Czerstwą bułkę zalej mlekiem lub wodą i odstaw na 15 minut.
  4. W dużej misce rozbij dwa jajka z 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczką czarnego pieprzu.
  5. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce – dodaj do jajek.
  6. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę a następnie dodaj do jakiek i wszystko wymieszaj.
  7. Dodaj do masy mięso, 2 łyżki posiekanej pietruszki oraz namoczoną bułkę lub 3 czubate łyżki bułki tartej. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  8. W klasycznym przepisie pulpety najpierw trzeba obsmażyć na niewielkiej ilości oleju – w tym przepisie spróbuj pominąć ten krok – dzięki temu danie będzie lżejsze.
  9. W misce z wodą mocz ręce i formuj niewielkie kulki – trochę większe niż orzech włoski. Wkładaj je delikatnie do wrzącego bulionu z marchewką.
  10. Gdy wszystkie pulpety będą w garnku, wlej do niego 0,5 litra mleka.
  11. Całość doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
  12. Pod koniec gotowania możesz delikatnie zagęścić sos mąką – możesz ją przesiać bezpośrednio przez sitko do sosu i delikatnie wymieszać całość.
  13. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami i ogórkami kiszonymi.
  14. Tuż przed zjedzeniem posyp danie odrobiną posiekanego koperku.

Składniki

  • 500 g chudego mięsa mielonego wołowego lub z mięsa z indyka
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • jedna czerstwa bułka lub 3 czubate łyżki bułki tartej
  • pęczek koperku
  • 2 jajka w rozmiarze M
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1/2 litra mleka
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu
  • jako dodatki – ziemniaki i ogórki kiszone

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz