Zawsze gdy wracam z urlopu mam ochotę na tradycyjny polski obiad, na smaki dzieciństwa i danie, które będzie rozpływało się w ustach. Tym razem miałam ogromną ochotę na domowe pulpety w sosie koperkowym. Klasycznie jest to danie bardzo kaloryczne – w zasadzie są to mini kotlety mielone z mięsa wieprzowego w sosie z dużą ilością tłustej śmietany. Zastosowałam kilka trików i udało mi się zrobić dużo lżejszą wersję pulpecików w sosie 🙂
*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme
Wykonanie
- W dużym garnku zagotuj bulion.
- Marchewkę obierz i pokrój na plasterki – wrzuć ją do bulionu. Dodaj 2/3 posiekanego koperku i zmniejsz ogień do minimum.
- Czerstwą bułkę zalej mlekiem lub wodą i odstaw na 15 minut.
- W dużej misce rozbij dwa jajka z 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczką czarnego pieprzu.
- Cebulę obierz i zetrzyj na tarce – dodaj do jajek.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę a następnie dodaj do jakiek i wszystko wymieszaj.
- Dodaj do masy mięso, 2 łyżki posiekanej pietruszki oraz namoczoną bułkę lub 3 czubate łyżki bułki tartej. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- W klasycznym przepisie pulpety najpierw trzeba obsmażyć na niewielkiej ilości oleju – w tym przepisie spróbuj pominąć ten krok – dzięki temu danie będzie lżejsze.
- W misce z wodą mocz ręce i formuj niewielkie kulki – trochę większe niż orzech włoski. Wkładaj je delikatnie do wrzącego bulionu z marchewką.
- Gdy wszystkie pulpety będą w garnku, wlej do niego 0,5 litra mleka.
- Całość doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
- Pod koniec gotowania możesz delikatnie zagęścić sos mąką – możesz ją przesiać bezpośrednio przez sitko do sosu i delikatnie wymieszać całość.
- Podawaj z ugotowanymi ziemniakami i ogórkami kiszonymi.
- Tuż przed zjedzeniem posyp danie odrobiną posiekanego koperku.
Składniki
- 500 g chudego mięsa mielonego wołowego lub z mięsa z indyka
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- jedna czerstwa bułka lub 3 czubate łyżki bułki tartej
- pęczek koperku
- 2 jajka w rozmiarze M
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- 1/2 litra mleka
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu
- jako dodatki – ziemniaki i ogórki kiszone