Przygotowanie jajek na szaro zajmuje dosłownie kwadrans. Wystarczy ugotować jajka i zblendować trzy składniki, które znajdziesz w lodówce – ser typu feta, oliwki, czosnek. Roboczo nazwałam je jajkami z cementem i tak już zostało. Jajka na szaro w smaku nie są bezbarwne – zaskakują mocnym, aromatycznym połączeniem oliwek i czosnku.
*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme
Wykonanie
- Jajka włóż do wody i od momentu, gdy zacznie bulgować gotuj 10 minut.
- Zlej wrzątek i zalej zimną wodą.
- Po 3 minutach delikatnie obierz jajka, przekrój wzdłuż na pół i wyjmij z nich żółtka. Możesz je pominąć przy miksowaniu – jajka będą bardziej fit.
- Odłóż kilka oliwek do dekoracji, pozostałe zmiksuj z czosnkiem, żółtkami i serem feta.
- Wypełnij jajka szarą masą 🙂
Składniki
- 100 g czarnych oliwek bez pestek – zostaw kilka do dekoracji
- 50 g sera typu feta
- 6-8 jajek w rozmiarze L
- 1/2 ząbka czosnku