Jeśli kochasz kolorowe sałatki, lekkie, świeże i o zaskakujących połączeniach, to może to być sałatka dla Ciebie. Sałatka z truskawkami zawsze zachwyca swym wyglądem i do tego sprawia o tej porze roku sporo przyjemności – niektórzy jedzą truskawki po raz pierwszy. Na szczęście hiszpańskie truskawki smakują już całkiem nieźle!
Jeśli dostaniecie w sklepie jajka przepiórcze, to weźcie je bez zastanowienia 🙂 Dlaczego? Bo są zdrowsze od kurzych 😊 Po pierwsze mają mniej tłuszczu niż kurze jajka, a jedząc je nie trzeba się martwić o cholesterol czy kalorie. Do tego zawierają więcej aminokwasów i mikroelementów, np. żelaza, miedzi, cynku oraz witamin z grupy B. Mają także fosfor, którego nie znajdziemy w kurzym jajku. Nie uczulają, no i ….. są uznawane za silnie działający afrodyzjak :p
*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme
Wykonanie
- Umyj szparagi i usuń z nich sztywne końce – ostatnie 2-3 cm.
- Włóż je do garnka ze wrzątkiem, wsyp płaską łyżeczkę soli i gotuj przez 12 minut.
- Następnie wyjmij je delikatnie i pozostaw do ostygnięcia na papierowym ręczniku. Pokrój je na kawałki o długości 2-3 cm.
- Truskawki umyj, oczyść z ogonków i wzdłuż przekrój na ćwiartki.
- Fetę pokrój w kostkę, jeśli użyjesz innego sera, np. sera korycińskiego, to dodaj do sosu dodatkowe dwie szczypty soli.
- W niewielkim garnuszku zagotuj wodę i włóż ostrożnie jajka przepiórcze – gotuj je 3-5 minut od wrzucenia do wrzątku. Zlej wrzątek, przelej je zimną wodą, a następnie obierz i poprzekrawaj na połówki.
- Na suchej patelni upraż płatki migdałowe na lekko złoty kolor.
- Na bardzo dużym talerzu lub w szklanej misce wyłóż szpinak, pokrojone szparagi, ser, truskawki i jajka przepiórcze. Jeśli podajesz sałatkę w misce – wymieszaj delikatnie.
- Całość posyp uprażonymi płatkami migdałów i odrobiną czarnego, mielonego pieprzu.
- Sos możesz podać oddzielnie w małej salaterce – sałatka będzie wyglądała pięknie.
Składniki
- 200 g szpinaku baby
- 150 g truskawek
- 100 g sera typu feta lub sera korycińskiego
- pęczek zielonych szparagów
- 18 jajek przepiórczych lub 4 kurze w rozmiarze M
- 50 g płatków migdałów do posypania
Wykonanie
- Truskawki umyj i oczyść z ogonków.
- Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.
Składniki SOS
- 5 średniej wielkości truskawek – około 100 g
- pół łyżeczki musztardy delikatesowej
- łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek – około 20 g
- dwie szczypty czarnego mielonego pieprzu
- dwie szczypty soli