Jagodziankowiec – przepis na tanie ciasto drożdżowe równie pyszne jak jagodzianki

Jagodziankowiec – przepis na tanie ciasto drożdżowe równie pyszne jak jagodzianki

Czy masz tak, jak ja, że uwielbiasz sezon na jagody i jagodzianki, ale przeraża Cię ich cena lub ilość pracy przy pieczeniu bułeczek w domu? Moim najnowszym rozwiązaniem tego problemu jest proste ciasto drożdżowe z jagodami.

Dajcie znać w komentarzu, czy robiliście kiedyś sami domowe jagodzianki w domu? Czy raczej wolicie kupić w piekarni? Ja dzięki temu pomysłowi oszczędzam czas i pieniądze, bo blacha ciasta kosztuje naprawdę grosze, a jagód wystarczy nazbierać zaledwie 300 gram 🙂

Przepis na ciasto wzięłam z przepisu na pyszne drożdżówki. Część z Was już doskonale je zna, bo jest ze mną od 2014 roku. Jagody można śmiało zastąpić borówkami, jeżynami lub świeżymi malinami – ciasto będzie równie obłędne 🙂

*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme

 

Wykonanie CIASTO

  1. W dużej misce pokrusz drożdże, wsyp do nich cukier a następnie ucieraj, aż staną się płynne.
  2. Lekko ciepłe mleko wlej do miski i wymieszaj.
  3. Powstały zaczyn posyp lekko mąką, okryj czystą ściereczką i pozostaw na kwadrans.
  4. Przy pomocy miksera ubij jedno jajko, żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  5. Wlej do wyrośniętego zaczynu.
  6. Wsyp też mąkę i całość wyrabiaj dłońmi przez około 5 minut (wrażenia sensualne gwarantowane 😛 )
  7. Następnie wlej rozpuszczone masło i przez kolejne 5 minut wyrabiaj całość do momentu, gdy ciasto zacznie odklejać się od twoich dłoni.
  8. Wyrobione ciasto oprósz mąką, włóż do dużej miski i przykryj ściereczką.
  9. Zostaw je w spokoju najlepiej w ciepłym miejscu przez ok. 30 min. lub do podwojenia objętości.

Składniki CIASTO

Do zaczynu:

  • 40g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • szklanka mleka

Do ciasta głównego:

  • zaczyn
  • 500g mąki pszennej
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie KRUSZONKA

  1. Zrób kruszonkę – masło, mąkę i cukier rozetrzyj palcami, możesz dodać troszkę mąki, jeśli pod koniec wyrabiania kruszonka nie będzie wystarczająco sucha.
  2. Ciasto, które wyrosło w tzn. międzyczasie odgazuj.
  3. Blaszkę wysmaruj tłuszczem i posyp lekko bułką tartą lub mąką.
  4. Wyłóż połowę ciasta i rozprowadź je równomiernie w blaszce.
  5. Wysyp 2/3 jagód. Przykryj je pozostałym ciastem.
  6. Ciasto posyp pozostałymi jagodami, a na całość rozsyp kruszonkę.
  7. Wstaw do rozgrzanego do 175oC piekarnika na około 45 – 50 minut.

Składniki KRUSZONKA

  • 1/2 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru (może być pół na pół biały z trzcinowym)
  • 50g masła

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Tagi

Dodaj komentarz