Czy masz tak, jak ja, że uwielbiasz sezon na jagody i jagodzianki, ale przeraża Cię ich cena lub ilość pracy przy pieczeniu bułeczek w domu? Moim najnowszym rozwiązaniem tego problemu jest proste ciasto drożdżowe z jagodami.
Dajcie znać w komentarzu, czy robiliście kiedyś sami domowe jagodzianki w domu? Czy raczej wolicie kupić w piekarni? Ja dzięki temu pomysłowi oszczędzam czas i pieniądze, bo blacha ciasta kosztuje naprawdę grosze, a jagód wystarczy nazbierać zaledwie 300 gram 🙂
Przepis na ciasto wzięłam z przepisu na pyszne drożdżówki. Część z Was już doskonale je zna, bo jest ze mną od 2014 roku. Jagody można śmiało zastąpić borówkami, jeżynami lub świeżymi malinami – ciasto będzie równie obłędne 🙂
*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme
Wykonanie CIASTO
- W dużej misce pokrusz drożdże, wsyp do nich cukier a następnie ucieraj, aż staną się płynne.
- Lekko ciepłe mleko wlej do miski i wymieszaj.
- Powstały zaczyn posyp lekko mąką, okryj czystą ściereczką i pozostaw na kwadrans.
- Przy pomocy miksera ubij jedno jajko, żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Wlej do wyrośniętego zaczynu.
- Wsyp też mąkę i całość wyrabiaj dłońmi przez około 5 minut (wrażenia sensualne gwarantowane 😛 )
- Następnie wlej rozpuszczone masło i przez kolejne 5 minut wyrabiaj całość do momentu, gdy ciasto zacznie odklejać się od twoich dłoni.
- Wyrobione ciasto oprósz mąką, włóż do dużej miski i przykryj ściereczką.
- Zostaw je w spokoju najlepiej w ciepłym miejscu przez ok. 30 min. lub do podwojenia objętości.
Składniki CIASTO
Do zaczynu:
- 40g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- szklanka mleka
Do ciasta głównego:
- zaczyn
- 500g mąki pszennej
- 50g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie KRUSZONKA
- Zrób kruszonkę – masło, mąkę i cukier rozetrzyj palcami, możesz dodać troszkę mąki, jeśli pod koniec wyrabiania kruszonka nie będzie wystarczająco sucha.
- Ciasto, które wyrosło w tzn. międzyczasie odgazuj.
- Blaszkę wysmaruj tłuszczem i posyp lekko bułką tartą lub mąką.
- Wyłóż połowę ciasta i rozprowadź je równomiernie w blaszce.
- Wysyp 2/3 jagód. Przykryj je pozostałym ciastem.
- Ciasto posyp pozostałymi jagodami, a na całość rozsyp kruszonkę.
- Wstaw do rozgrzanego do 175oC piekarnika na około 45 – 50 minut.
Składniki KRUSZONKA
- 1/2 szklanki mąki
- 6 łyżek cukru (może być pół na pół biały z trzcinowym)
- 50g masła