Jak upiec rybę w piekarniku? Przepis na pyszną doradę pieczoną z odrobiną masła i pietruszki

Jak upiec rybę w piekarniku? Przepis na pyszną doradę pieczoną z odrobiną masła i pietruszki

Kto z Was lubi zjeść rybkę z surówką i frytkami nad polskim morzem? Myślę, że za tym smakiem przepada niemal każdy 🙂 Dziś mam inspirację na lżejszą wersję tej potrawy i na zdrowy, lekki i pyszny obiad – pieczoną doradę z ziemniaczkami z piekarnika i sałatką z pomidorów, cebuli i pietruszki.

*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme

Wykonanie

  1. Ryby opłucz pod bieżącą wodą i sprawdź skrobiąc po nich nożem, czy nie zostały na niej pojedyncze łuski (często tak się zdarza, gdy kupujemy rybę np. w markecie).
  2. Ryby osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
  3. Oprósz ryby kilkoma szczyptami soli z zewnątrz i od środka.
  4. Do masła lub oleju wyciśnij ząbek czosnku i podaj posiekaną pietruszkę. Wymieszaj dokładnie i wysmaruj pastą wnętrze obu ryb.
  5. W naczyniu żaroodpornym lub po prostu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż ryby. Możesz (nie musisz) posmarować je z góry olejem. Odstaw na 10 minut, podczas których możesz zająć się ziemniakami.
  6. Ziemniaki i ewentualnie marchewki obierz, umyj i osusz. Pokrój je na mniejsze kawałki
  7. Ziemniaki posyp 3-4 szczyptami soli i wymieszaj z dwiema łyżkami oleju. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem.
  8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstaw ziemniaki na 15 minut.
  9. Przy pomocy drewnianej łopatki wymieszaj ziemniaki na blaszce. Pozostaw je w piekarniku podczas pieczenia ryby.
  10. Po tym czasie włóż do piekarnika ryby na około 30 minut, jeśli masz większe ryby, wydłuż czas pieczenia zgodnie z zasadą 8-10 minut na każde 100 g surowej ryby.
  11. Rybę podaj z połówką cytryny i ulubioną surówką lub sałatką z pomidorów.

Składniki dla 2 osób

  • 2 małe dorady po około 300 g każda
  • 2 łyżki masła lub 4 łyżki oleju
  • pół pęczka świeżej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 1 cytryna
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • opcjonalnie 2 marchewki

Wykonanie

  1. Pomidory umyj i pokrój na kawałki np. w ósemki.
  2. Cebulę i pietruszkę posiekaj drobno.
  3. Pomidory posyp szczyptą soli i dwiema szczyptami pieprzu.
  4. Całość posyp cebulą i pietruszką.

Składniki sałatka

  • 3 pomidory
  • 1/2 małej cebuli
  • pół pęczka natki pietruszki
  • szczypta soli
  • 2 szczypty czarnego pieprzu

 

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz