Kto z Was lubi zjeść rybkę z surówką i frytkami nad polskim morzem? Myślę, że za tym smakiem przepada niemal każdy 🙂 Dziś mam inspirację na lżejszą wersję tej potrawy i na zdrowy, lekki i pyszny obiad – pieczoną doradę z ziemniaczkami z piekarnika i sałatką z pomidorów, cebuli i pietruszki.
*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme
Wykonanie
- Ryby opłucz pod bieżącą wodą i sprawdź skrobiąc po nich nożem, czy nie zostały na niej pojedyncze łuski (często tak się zdarza, gdy kupujemy rybę np. w markecie).
- Ryby osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
- Oprósz ryby kilkoma szczyptami soli z zewnątrz i od środka.
- Do masła lub oleju wyciśnij ząbek czosnku i podaj posiekaną pietruszkę. Wymieszaj dokładnie i wysmaruj pastą wnętrze obu ryb.
- W naczyniu żaroodpornym lub po prostu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż ryby. Możesz (nie musisz) posmarować je z góry olejem. Odstaw na 10 minut, podczas których możesz zająć się ziemniakami.
- Ziemniaki i ewentualnie marchewki obierz, umyj i osusz. Pokrój je na mniejsze kawałki
- Ziemniaki posyp 3-4 szczyptami soli i wymieszaj z dwiema łyżkami oleju. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstaw ziemniaki na 15 minut.
- Przy pomocy drewnianej łopatki wymieszaj ziemniaki na blaszce. Pozostaw je w piekarniku podczas pieczenia ryby.
- Po tym czasie włóż do piekarnika ryby na około 30 minut, jeśli masz większe ryby, wydłuż czas pieczenia zgodnie z zasadą 8-10 minut na każde 100 g surowej ryby.
- Rybę podaj z połówką cytryny i ulubioną surówką lub sałatką z pomidorów.
Składniki dla 2 osób
- 2 małe dorady po około 300 g każda
- 2 łyżki masła lub 4 łyżki oleju
- pół pęczka świeżej pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól
- 1 cytryna
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki
- opcjonalnie 2 marchewki
Wykonanie
- Pomidory umyj i pokrój na kawałki np. w ósemki.
- Cebulę i pietruszkę posiekaj drobno.
- Pomidory posyp szczyptą soli i dwiema szczyptami pieprzu.
- Całość posyp cebulą i pietruszką.
Składniki sałatka
- 3 pomidory
- 1/2 małej cebuli
- pół pęczka natki pietruszki
- szczypta soli
- 2 szczypty czarnego pieprzu