Sprawdzony przepis na domowe pierogi z grzybami i prażoną cebulką

Sprawdzony przepis na domowe pierogi z grzybami i prażoną cebulką

Dziś mam dla Was pomysł na niedrogi obiad pełen  smaków jesieni. Jeśli kochacie pierogi, to warto wykorzystać sezon na grzyby i stworzyć z nich pyszny, sycący i przy tym tani obiad.

Pierogi są zaskakująco proste w przygotowaniu. Wiem, że te u mamy czy u babci smakują najlepiej, ale wbrew pozorom ten smak da się bardzo łatwo osiągnąć. Ilość pracy też nie jest tak duża, jakby się wydawało. Ja sama byłam bardzo zaskoczona, jak szybko się z nimi uporałam.

Pierogi z grzybami świetnie smakują z prażona cebulką – warto jej zrobić ciut więcej i obficie posypać nią pierogi. Pierogi to również świetne danie wegańskie lub postne, które nasyci nas na dłużej.

*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme

Wykonanie

  1. Zagnieć ciasto z mąki, wody, oleju i szczypty soli.
  2. Uformuj je w kulę , oprósz mąką, przykryj czystą ściereczką i odstaw na około 20 minut.
  3. W tym czasie przygotuj farsz.

Składniki CIASTO

  • 2 szklanki mąki pszennej (około 280 g)
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szczypta soli

Wykonanie

  1. Grzyby oczyść i pokrój dość drobno.
  2. Cebulę drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, zwiększ ogień, wrzuć cebulę i smaż 5 minut.
  4. Odłóż 1 łyżkę usmażonej cebulki do dekoracji, do reszty dodaj grzyby. Smaż około 5 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj po pół łyżeczki soli i pieprzu i dokładnie wymieszaj.
  5. Odstaw farsz do wystygnięcia.
  6. Na stolnicy lub stole rozsyp cienką warstwę mąki.
  7. Ciasto podziel na pół i najpierw jedną część rozwałkuj na cienki placek (na grubość mniejszą niż 4 mm), wykrajaj szklanką koła.
  8. Do każdego z nich włóż po łyżeczce farszu, złóż boki i dokładnie ściśnij z sobą brzegi.
  9. Rozwałkuj drugą część ciasta i też wytnij koła a następnie wypełnij jej warszem.
  10. W dużym garnku zagotuj wodę (mniej więcej pół garnka). Wsyp do niej płaską łyżeczkę soli i dodaj jedną łyżkę oleju. Pierogi wrzucaj delikatnie do wrzącej wody i pozwól im wypłynąć na powierzchnię. Po wypłynięciu gotuj jeszcze 3 minuty.
  11. Pierogi podaj z uprażoną cebulką i ulubioną surówką lub posyp kiełkami.

Składniki FARSZ

  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze (około 125 g)
  • 250 g boczniaków lub innych grzybów
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz