Nie wiem, czy kiedyś próbowaliście zrobić zupę- krem z młodej marchewki? Smakuje absolutnie obłędnie! Oczywiście zupa z marchewki to zawsze świetny pomysł na zdrowy i pożywny posiłek, jednak jeśli komuś klasyczna wersja się lekko przejadła, to polecam dwie zmiany – użycie młodej marchewki i dodatek owocu kumkwatu.
Kumkwat to owoc o ciekawym, odświeżającym smaku, który może wzbogacić wiele różnych potraw – w tym przypadku nadaje niebanalnej, lekko pomarańczowej, przyjemnej kwasowości. W połączeniu z chrupiącymi pestkami dyni jest idealnym dodatkiem do zupy.
*Więcej przepisów znajdziesz na Instagramie #eatmefitme
Wykonanie
- Obierz i drobno posiekaj cebulę. Marchewkę i ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego. Dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
- Dodaj pokrojoną marchewkę i ziemniaka. Smaż na złoty kolor przez około 10 minut.
- Dodaj bulion warzywny i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zupę zmiksuj na gładki krem. Następnie dodaj sok i skórkę z pomarańczy oraz mleko kokosowe (lub śmietanę) i dobrze wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Owoce kumkwatu umyj dokładnie (najlepiej ze szczoteczką) i pokrój na połówki.
- Podawaj zupę z kumkwatem i prażonymi pestkami dyni na wierzchu.
Składniki
- 1 cebula
- 500 g młodej marchewki
- 1 ziemniak
- 1 l bulionu warzywnego
- Sok z 1 pomarańczy
- 10 owoców kumkwatu
- skórka z 1 pomarańczy
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (wegańska) lub śmietany 18%
- 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
- prażone pestki dyni do podania