… które smakuje po prostu obłędnie! <3 Chyba każda gotująca i każdy gotujący ma przepis na ciasto, które może robić niemalże z zamkniętymi oczami, które zawsze wychodzi i wywołuje uśmiech zadowolenia na twarzach jedzących.
Ciasto, którym możemy ugościć przyjaciółki, poczęstować teściową, zanieść na imprezę i z pewnością ktoś poprosi o przepis. Takim ciastem poczęstowała mnie kiedyś moja przyjaciółka Ania i zakochałam się w nim od pierwszego gryza 🙂 Ania znalazła je na Kwestii Smaku i stało się ono zdecydowanie jej ciastem nr 1, o którego zrobienie czasem jest nawet proszona ;p
Wypróbowałam przepis i czystym sumieniem przyznaje – przepis prosty, ciasto wychodzi i w smaku jest tak samo obłędne – słodkie, wilgotne, aromatyczne, z kawałkami orzechów włoskich i aksamitnym kremem. A do tego nikt nie rozpoznaje w nim marchewki, co jest dużą zaletą, gdy częstujemy nim mało otwartych na nowe smaki gości. Zresztą, prawie każdy prosi o dokładkę – lepszej rekomendacji nie trzeba. Pachnie przecudnie i fajnie wkomponuje się też w świąteczne wypieki (jeśli takie planujecie) – dzięki orzechom i obłędnemu aromatowi cynamonu. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.
Wykonanie CIASTO
- Ubij białka jajek na sztywną pianę, podaj żółtka i ponownie ubijaj przez dosłownie chwilkę.
- Stopniowo dodawaj cukier i miksuj aż do momenty, gdy masa będzie lekko lśniąca i puszysta.
- Bardzo powoli zacznij dolewać do ciasta olej miksując je nadal na wysokich obrotach.
- Wyłącz mikser i dodaj startą marchewkę, pokrojonego w kostkę ananasa, posiekane orzechy, wiórki kokosowe.
- Wszystko delikatnie wymieszaj.
- W drugiej misce wymieszaj suche składniki: przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i odrobinę soli.
- Dokładnie wymieszaj, tak, żeby soda i proszek do pieczenia zmieszały się z mąką.
- Przesyp wszystko do miski z mokrymi składnikami i ponownie delikatnie wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C.
- Wyłóż papierem do pieczenia małą formę – kwadratową lub okrągłą (w oryginalnym przepisie: 21 cm x 21 cm lub o średnicy 24 cm).
- Wstaw do piekarnika na 1 godzinę i piecz do tzn. suchego patyczka.
Składniki CIASTO
- 200 g drobno startej marchewki
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 2 jajka
- 200 g cukru trzcinowego lub drobnego cukru
- 150 ml oleju roślinnego
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Opcjonalnie: 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)
Wykonanie KREM
- Ubij serek razem z miękkim masłem.
- Następnie dodawaj powoli cukier puder cały czas miksując.
- Krem wstaw do lodówki, żeby sobie czekał na ciasto.
- Gdy ciasto przestygnie przekrój je na 2 placki.
- Krem podziej na 2 części.
- Na pierwszy placek wyłóż 1/2 kremu i rozsmaruj.
- Połóż 2 placek i znów rozsmaruj 1/2 kremu.
- Na wierzchu możesz rozsypać orzechy włoskie i przyprószyć je cukrem pudrem.
Składniki KREM
- 125 g kremowego serka np. Philadelphia, Twój Smak
- 50 g masła
- 100 g cukru pudru (lub mniej)
- do dekoracji: orzechy włoskie
W tym cieście jest idealnie wszystko, co lubię najbardziej: orzechy, marchewka i zapach cynamonu… Ale zgłodniałam!
Tak, ciasto marchewkowe ze świątecznym twistem 🙂
Wygląda zajefajnie, i jest mega proste – może na weekend się skuszę? 🙂
Skuś się koniecznie 🙂 na niedzielny poranek do kawy idealne 🙂 (u mnie robiło czasem za śniadanie ;p)
Ojoj muszę w końcu zrobić ciacho marchewkowe, bo mam na nie ogromną ochotę 🙂
Tak, te wychodzi naprawdę każdemu 🙂 Przetestowane ;p
Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już prawie 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone przeszło 17 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : http://www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!
Już dodałam propozycję do swojego przepiśnika. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Wspaniale 🙂 Daj znać jak zrobisz i napisz, czy bliscy, których poczęstowałaś tym ciastem, byli zachwyceni? 🙂 Bo chcę się upewnić, że to jest baaaaaardzo uniwersalne ciasto, pomimo tego, że ma naklejkę „marchewkowe” 😉
Dzięki za przepis – właśnie córka mnie męczyła o pomysł na ciasto do szkoły.
Ten zapowiada się obłędnie!!!
Prosze 🙂 Cieszę się, że przepis sie przyda 🙂 A ciasto jest bardzo młodzieżowe 🙂 to nie tradycyjny snikers czy 3bit 😉
Uwielbiam takie pyszności! Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych 🙂
Mniam, marchewki to moje ulubione warzywa! Dzięki za przepis! :))
Piekłam już ciasto marchewkowe, ale w innej wersji. Muszę wypróbować, jak smakuje w Twoim wydaniu. 🙂