Uwielbiam uczucie chrupania 😀 Podobno można się od niego uzależnić ;p Fajnie byłoby pochrupać coś zdrowego, o kombinacji smaków tak niebanalnych i zarazem dobranych, żeby raz nareszcie zapomnieć o słonych przekąskach i zjeść coś pysznego…
lub też zjeść coś, co zaspokoi ochotę na każdy niesprecyzowany bliżej smak ;p Taka jest ta sałatka, która dzielnie zastąpi każde chipsy – cudownie chrupie cykoria, szynka jest słonym elementem, orzechy tłustym, a do tego słodka gruszka, żurawina i ser o kremowej konsystencji. Całość dopełnia słodko-kwaśny sos z miodu i cytryny. Taka kompilacja smaków! Do tego robi się ją błyskawicznie i nawet prawie nie kroi się składników. Spróbujcie 🙂
Wykonanie
- Opłucz cykorię, odetnij najgrubszą część i rozdziel jej liście.
- Na dwóch talerzach ułóż liście cykorii.
- Umyj i oczyść z nasion gruszkę – pokrój ją na półplasterki, a następnie ułóż na cykorii.
- Plasterki szynki porozrywaj na mniejsze kawałki i rozłóż na talerze.
- Ser pokrój w drobną kostkę, orzechy możesz lekko połamać.
- Posyp sałatkę orzechami, żurawiną i kostkami sera.
- Wymieszaj miód z sokiem z cytryny i polej sosem sałatki.
- Całość posyp świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
- Chrup na zdrowie 😀
Składniki na 2 porcje
- 2 główki cykorii
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
- 50 g sera typu feta lub gorgonzola (ewentualnie camembert)
- 50 g żurawiny suszonej
- 50 g orzechów włoskich
- 2 gruszki (najlepiej miękkie)
- 2 łyżki miodu
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz