Przepyszna sałatka ze szpinakiem, fetą, suszonymi pomidorami i gruszką!

Przepyszna sałatka ze szpinakiem, fetą, suszonymi pomidorami i gruszką!

Sałatka, która stała się przebojem na rodzinnych przyjęciach. Dlaczego? Bo jest pełna aromatów i różnych smaków – słona feta, słodka gruszka, ostra musztarda, aromatyczne, suszone pomidory i chrupiące ziarno słonecznika. A całość podana ze stonowanym szpinakiem. Proste? Nawet bardzo, a połączenie zachwyca kubki smakowe!

*Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Umyj liście szpinaku. Jeśli mają ogonki to je oderwij.
  2. Gruszkę umyj, obierz i oczyść z gniazda, a następnie pokrój w kostkę.
  3. Fetę też pokrój w kostkę.
  4. Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika na lekko brązowy kolor.
  5. Pomidory odsącz z oleju i pokrój w paseczki.
  6. Wyłóż na talerz szpinak, rozsyp na nim gruszkę, fetę, pomidory, całość posyp prażonym słonecznikiem i polej sosem.

Składniki

  • 200 g sera typu feta
  • 300 g czyli opakowanie szpinaku baby
  • 2 miękkie gruszki
  • pomidory suszone w oleju – około 10-15 sztuk
  • 4 łyżki ziaren słonecznika

Wykonanie SOS

  1. Rozpuść delikatnie w garnuszku miód. Dodaj musztardę, ocet balsamiczny i olej.
  2. Wszystkie składniki wymieszaj i polej sosem sałatkę.

Składniki SOS

  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

2 komentarze

  1. Ciekawie sie zapowiada. Robię bardzo podobną- tylko zamiast gruszki daję żurawinę a sos zastepuję samym olejem z pomidorów suszonych z kaparami i delikatnie doprawiam. Koniecznie muszę spróbowac Twojej wersji 🙂

  2. Pingback: Jak smakuje najdroższe Prosecco Superiore DOCG i dlaczego połączysz je ze szparagami i każdą potrawą? – Eat Me Fit Me! :)

Dodaj komentarz