Sałatka, która stała się przebojem na rodzinnych przyjęciach. Dlaczego? Bo jest pełna aromatów i różnych smaków – słona feta, słodka gruszka, ostra musztarda, aromatyczne, suszone pomidory i chrupiące ziarno słonecznika. A całość podana ze stonowanym szpinakiem. Proste? Nawet bardzo, a połączenie zachwyca kubki smakowe!
*Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
Umyj liście szpinaku. Jeśli mają ogonki to je oderwij.
Gruszkę umyj, obierz i oczyść z gniazda, a następnie pokrój w kostkę.
Fetę też pokrój w kostkę.
Na suchej patelni upraż ziarna słonecznika na lekko brązowy kolor.
Pomidory odsącz z oleju i pokrój w paseczki.
Wyłóż na talerz szpinak, rozsyp na nim gruszkę, fetę, pomidory, całość posyp prażonym słonecznikiem i polej sosem.
Składniki
200 g sera typu feta
300 g czyli opakowanie szpinaku baby
2 miękkie gruszki
pomidory suszone w oleju – około 10-15 sztuk
4 łyżki ziaren słonecznika
Wykonanie SOS
Rozpuść delikatnie w garnuszku miód. Dodaj musztardę, ocet balsamiczny i olej.
Wszystkie składniki wymieszaj i polej sosem sałatkę.
Składniki SOS
3 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżki miodu
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀