Przepisy na śledzie na wigilię polecam tym, którym zawsze brakuje czasu pod koniec przygotowywania kolacji wigilijnej, a chcieliby mieć na stole jeszcze jakieś dodatkowe potrawy 🙂 Wykonanie zajmuje dosłownie chwilę – tyle co pokrojenie śledzia i zalanie go sosem z dosłownie 2-3 składników. Proste, szybkie, nie wymagające pracy – a w smaku i tak zyskuje uznanie jedzących 🙂 Idealne rozwiązanie 🙂
Nie wiem jak u Was, ale u mnie co roku musi być filet ze śledzia w oleju z cebulą. Generalnie tradycja jest taka, że przygotowujemy go, wykładamy, a potem każdy dla odczepnego sięgnie po kawałeczek, żeby tę potrawę „odhaczyć”. Śledź zostaje oczywiście, żalu nie ma, bo przygotowanie trwa chwilę. Ale niesmak do nudnego śledzia z cebulą zostaje. Nie pomogła modyfikacja tej potrawy i dodanie żurawiny, a z potrawy zrezygnować nie można, bo tradycyjna jest i prababcia ją jeszcze robiła. Ale… mój brat znalazł fajną alternatywę, która o dziwo nie spotkała się z dezaprobatą – były to śledzie z czosnkiem! Wiecie, czy śledź z cebulą, czy z czosnkiem – jeden diabeł – intensywność połączenia ta sama ;p Tyle tylko, że aromat oleju duuuuużo przyjemniejszy 🙂 (w moim rodzinnym domu nawet czterolatek lubi sos czosnkowy 😉 ). Przepisem można się pobawić i np dodać posiekaną świeżą bazylię – to połączenie zagości w tym roku na moim wigilijnym stole. Jest jednak drobna uwaga – danie będzie dużo smaczniejsze, jeśli zrobicie je dzień wcześniej.
Druga propozycja zrodziła się z innej potrawy o sporej tradycji na naszym wigilijnym stole – był nim łosoś wędzony w sosie jogurtowo-koperkowym z cytryną. Wymyśliłam je gdzieś na początku studiów i rodzinka była zachwycona – ja zresztą też, bo lekkie, mocno białkowe, świeże danie fajnie konkurowało z innymi często tłustymi i ciężkimi potrawami. W ubiegłym roku moja odkrywająca smaki 14- letnia bratanica zrobiła sama tę potrawę, tylko w wersji ze śledziem (śmiało możecie pozwolić nawet małym dzieciom przygotować śledzia – będzie zajęcie ;p) Jeśli sami się za niego zabierzecie – czas przygotowania zajmuje mniej więcej tyle, ile wymieszanie jogurtu z sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem ;p
Wykonanie ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM
- Pokrój płaty śledziowe na kawałki o szerokości około 1,5 cm
- Jeśli masz płaty solone w wodzie, to wyjmij je z wody, przepłucz, przełóż do miski i zalej dużą ilością zimnej wody. Odstaw na 2-3 h. Jeśli masz płaty w oleju, pokrój je na mniejsze kawałki a olej możesz wykorzystać.
- Obierz czosnek i pokrój ząbki w cienkie plasterki.
- Wymieszaj śledzia z olejem, czosnkiem, majerankiem lub bazylią i odstaw do lodówki- niech sobie w spokoju czeka na kolację wigilijną 🙂
Składniki ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM
- 300-400 g płatów śledziowych solonych (wtedy moczymy 3 h) lub w oleju
- 1 duża główka czosnku
- 2 łyżki suszonego majeranku – w wersji dla odważnych: świeżej bazylii
- ok. 200 ml oleju (ilość do przykrycia pokrojonych płatów)
Wykonanie ŚLEDZIE Z JOGURTEM
- Pokrój płaty śledziowe na kawałki o szerokości około 1,5 cm
- Jeśli masz płaty solone w wodzie, to wyjmij je z wody, przepłucz, przełóż do miski i zalej dużą ilością zimnej wody. Odstaw na 2-3 h. Jeśli masz płaty w oleju – przełóż je na ręczniki papierowe i wyciśnij z nich olej ;p
- Opłucz koperek i posiekaj go dość drobno.
- Sparz cytrynę, zetrzyj z niej odrobinę skórki i wyciśnij sok.
- Wymieszaj jogurt z koperkiem i 2 łyżkami soku z cytryny. Dodaj szczyptę skórki z cytryny, szczyptę cukru i szczyptę soli. Wymieszaj.
- Wymieszaj śledzia z z sosem jogurtowym i odstaw do lodówki – niech sobie w spokoju czeka na kolację wigilijną 🙂
Składniki ŚLEDZIE Z JOGURTEM
- 300-400 g płatów śledziowych solonych (wtedy moczymy 3 h) ewentualnie płatów śledziowych w oleju
- 1 cytryna – skórka i sok
- 1 pęczek koperku
- 300 ml jogurtu greckiego
- szczypta soli
- szczypta cuktu
Fajne przepisy :))) uwielbiamy śledzie. Po Świętach wypróbuję Twoje przepisy żeby na spokj
Fajne przepisy :))) uwielbiamy śledzie. Po Świętach wypróbuję Twoje przepisy żeby na spokojnie cieszyć się smakiem nowych przepisów :)))
Śledzie z jogurtem – TO JEST TO! 😉
Lekko, delikatnie i smacznie, czego chcieć więcej? 😉
Pozdrawiam serdecznie!
Mniam 🙂 szybkie i pyszne
Mam już sprawdzone przepisy na wigilijny stół, z których od wielu lat korzystamy. Ale chętnie przygotuję śledzie w którejś z tych odsłon, tak na urozmaicenie menu. 🙂
Uwielbiam takie proste przepisy 🙂 Śledzie z czosnkiem „brzmią” bardzo apetycznie.
I to jest takie proste a bardzo trafione połączenie 🙂
Boziu! Śledzie już za dwa dni!!! Łuuuhuuuu ! We wszystkich wersjach zdrowe, niezdrowe, fit i tłuste! 🙂