Dietetyczna przystawka z jajkami w sosie czosnkowo-miętowym w roli głównej

Dietetyczna przystawka z jajkami w sosie czosnkowo-miętowym w roli głównej

Jajka i bardzo aromatyczny sos miętowo-czosnkowy na bazie lekkiego jogurtu to kolejna propozycja na bardzo świeżą, lekką przystawkę na wielkanocny stół. Całość uzupełniają oczywiście kiełki z pora, ale fajnie będą grały też te z rzodkiewki.

jajka-z-sosem-mietowo-czosnkowym-na-kielkach-eatmefitme-blog-2

Wykonanie

  1. Ugotuj jajka, obierz je, ostudź i przekrój na połówki.
  2. Obierz i drobno posiekaj czosnek.
  3. Do bledera wlej jogurt, dodaj posiekany czosnek, liście mięty (z połowy pęczka) oraz po szczypcie soli, cukru i pierzu.
  4. Całość zmiksuj.
  5. Na talerzu wyłóż kiełki, ułóż na nich połówki jajek i polej sosem.

Składniki

  • 6 jajek kurzych ugotowanych na twardo
  • 50 g kiełków z pora lub innych
  • pół pęczka mięty
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 200 ml jogurtu naturalnego 0% tłuszczu lub jogurtu greckiego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta białego, mielonego pieprzu

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz