Jajka i bardzo aromatyczny sos miętowo-czosnkowy na bazie lekkiego jogurtu to kolejna propozycja na bardzo świeżą, lekką przystawkę na wielkanocny stół. Całość uzupełniają oczywiście kiełki z pora, ale fajnie będą grały też te z rzodkiewki.
Wykonanie
Ugotuj jajka, obierz je, ostudź i przekrój na połówki.
Obierz i drobno posiekaj czosnek.
Do bledera wlej jogurt, dodaj posiekany czosnek, liście mięty (z połowy pęczka) oraz po szczypcie soli, cukru i pierzu.
Całość zmiksuj.
Na talerzu wyłóż kiełki, ułóż na nich połówki jajek i polej sosem.
Składniki
6 jajek kurzych ugotowanych na twardo
50 g kiełków z pora lub innych
pół pęczka mięty
1 duży ząbek czosnku
200 ml jogurtu naturalnego 0% tłuszczu lub jogurtu greckiego
1 szczypta soli
1 szczypta cukru
1 szczypta białego, mielonego pieprzu
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀