Jajka przepiórcze z kawiorem i wątróbką rybną – niebanalna przystawka na wielkanocny stół

Jajka przepiórcze z kawiorem i wątróbką rybną – niebanalna przystawka na wielkanocny stół

Dziś mam coś niebanalnego zarówno w wyglądzie, jak i w smaku.

Jeśli chcesz zaskoczyć najbliższych ciekawym, świątecznym daniem, to ten przepis jest dla ciebie!

Nie wiem, czy często jecie jajka przepiórcze? Ja sięgam po nie zdecydowanie za rzadko! A szkoda, bo są bardzo smaczne, zdrowe no i przede wszystkim przeurocze! 😀

Dziś namawiać was będę też na eksperyment z innym, mało popularnym produktem – wątróbką rybną. Tak, tak, właśnie z wątróbką rybną. Niektórzy zakochują się w niej po pierwszym kęsie, inni traktują jako coś dziwnego. Warto jej spróbować – jest niesamowicie kremowa i aromatyczna. Dostać ją możecie w większych marketach. Gdybyście mieli problem z dostępnością, możecie użyć wędzonej makreli w podobnej proporcji – masa będzie mniej kremowa ale nadal bardzo smaczna.

Cała przystawka wygląda niebanalnie przez użycie patyczków – jest z tym sporo pracy, ale wygląd tej potrawy oczaruje waszych gości, a smak miło zaskoczy – delikatne jajko, kremowy posmak wątróbki rybnej, chrupiący kawior, pikantny por i orzeźwiający koperek. Brzmi ciekawie?

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Jajka włóż do wrzątku i gotuj około 3 minuty.
  2. Zlej wrzątek i zalej jajka zimną wodą.
  3. Każde jajeczko obierz do połowy – jajka będą ciekawie wyglądały na stole. Jeśli cenisz sobie wygodę przy jedzeniu – możesz je obrać w całości.
  4. Następnie zetnij z każdego jajka czubek mniej więcej w 1/3 wysokości.
  5. Końcówką małej łyżeczki delikatnie wyjmij żółtko z każdego jajka.
  6. Przełóż żółtka do miseczki, dodaj wątróbkę rybną, sól, pieprz i odrobinę soku z cytryny.
  7. Przy pomocy widelca rozgnieć wszystkie produkty – powinna powstać masa o kremowej konsystencji.
  8. Pokrój pora na plastry o grubości około 0,5 cm.
  9. Grzbiet bagietki pokrój na kawałki o wielkości krążków pora.
  10. Ułóż krążki pora, a na nich kawałki bagietki.
  11. Każde jajko delikatnie przekłuj wykałaczką i wbij ją w podstawę z pora i bagietki.
  12. Jajka udekoruj kawiorem.
  13. Umyj koperek i oderwij z niego najładniejsze gałązki. Udekoruj nimi jajka.
  14. Przechowuj w lodówce i podaj tuż przed jedzeniem.

Składniki

  • 18 jajek przepiórczych (zawartość jednego typowego opakowania)
  • 115 g wątróbki rybnej lub wędzonej makreli
  • 40 g kawioru z pstrąga tęczowego do dekoracji
  • 1/2 pora – około 75 g białej, dolnej części
  • 1/4 pęczka koperku do dekoracji
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • wykałaczki lub patyczki do koreczków
  • 1/2 bagietki rustykalnej

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

1 komentarz

  1. Pięknie się prezentują te jajka.

Dodaj komentarz