Dziś mam coś niebanalnego zarówno w wyglądzie, jak i w smaku.
Jeśli chcesz zaskoczyć najbliższych ciekawym, świątecznym daniem, to ten przepis jest dla ciebie!
Nie wiem, czy często jecie jajka przepiórcze? Ja sięgam po nie zdecydowanie za rzadko! A szkoda, bo są bardzo smaczne, zdrowe no i przede wszystkim przeurocze! 😀
Dziś namawiać was będę też na eksperyment z innym, mało popularnym produktem – wątróbką rybną. Tak, tak, właśnie z wątróbką rybną. Niektórzy zakochują się w niej po pierwszym kęsie, inni traktują jako coś dziwnego. Warto jej spróbować – jest niesamowicie kremowa i aromatyczna. Dostać ją możecie w większych marketach. Gdybyście mieli problem z dostępnością, możecie użyć wędzonej makreli w podobnej proporcji – masa będzie mniej kremowa ale nadal bardzo smaczna.
Cała przystawka wygląda niebanalnie przez użycie patyczków – jest z tym sporo pracy, ale wygląd tej potrawy oczaruje waszych gości, a smak miło zaskoczy – delikatne jajko, kremowy posmak wątróbki rybnej, chrupiący kawior, pikantny por i orzeźwiający koperek. Brzmi ciekawie?
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Jajka włóż do wrzątku i gotuj około 3 minuty.
- Zlej wrzątek i zalej jajka zimną wodą.
- Każde jajeczko obierz do połowy – jajka będą ciekawie wyglądały na stole. Jeśli cenisz sobie wygodę przy jedzeniu – możesz je obrać w całości.
- Następnie zetnij z każdego jajka czubek mniej więcej w 1/3 wysokości.
- Końcówką małej łyżeczki delikatnie wyjmij żółtko z każdego jajka.
- Przełóż żółtka do miseczki, dodaj wątróbkę rybną, sól, pieprz i odrobinę soku z cytryny.
- Przy pomocy widelca rozgnieć wszystkie produkty – powinna powstać masa o kremowej konsystencji.
- Pokrój pora na plastry o grubości około 0,5 cm.
- Grzbiet bagietki pokrój na kawałki o wielkości krążków pora.
- Ułóż krążki pora, a na nich kawałki bagietki.
- Każde jajko delikatnie przekłuj wykałaczką i wbij ją w podstawę z pora i bagietki.
- Jajka udekoruj kawiorem.
- Umyj koperek i oderwij z niego najładniejsze gałązki. Udekoruj nimi jajka.
- Przechowuj w lodówce i podaj tuż przed jedzeniem.
Składniki
- 18 jajek przepiórczych (zawartość jednego typowego opakowania)
- 115 g wątróbki rybnej lub wędzonej makreli
- 40 g kawioru z pstrąga tęczowego do dekoracji
- 1/2 pora – około 75 g białej, dolnej części
- 1/4 pęczka koperku do dekoracji
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soku z cytryny
- wykałaczki lub patyczki do koreczków
- 1/2 bagietki rustykalnej
Pięknie się prezentują te jajka.