Tym razem melon nie jest dodatkiem a gra główne skrzypce! Ten słodki owoc jest pełen wody i dzięki temu możemy go jeść zupełnie bez wyrzutów sumienia nie tylko w walentynki! Ma zaledwie 34 kcal w 100g 🙂
Znacie go zapewne jako dodatek do sałatek, koktajli czy deserów. W tym daniu jest najważniejszym składnikiem – oprószony prażonym sezamem oraz polany miodowym sosem jest lekkim i orzeźwiającym deserem, który możemy bez wyrzutów sumienia pochłonąć w całości.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Sezam upraż na suchej patelni, cały czas potrząsając ją nad ogniem, aż do momentu, gdy nabierze złotego koloru. Odstaw go do ostygnięcia.
- Melon przekrój na pół i pokrój środek według swojej inwencji – na kawałki lub na cząstki jak pomarańczę.
- Sok z cytryny wymieszaj z miodem, dopraw mielonym cynamonem i ewentualnie odrobiną ciemnego rumu.
- Polej sosem porcje melona i posyp sezamem tuż przed zjedzeniem 🙂
Składniki na 2 porcje
- 1 dojrzały melon (najlepiej kantalupa)
- 1 łyżka ziaren sezamu
- sok z 1/2 cytryny lub limonki
- 1 łyżka płynnego miodu
- szczypta mielonego cynamonu
- opcjonalnie 1 łyżka rumu