Jak smakuje najdroższe Prosecco Superiore DOCG i dlaczego połączysz je ze szparagami i każdą potrawą?

Jak smakuje najdroższe Prosecco Superiore DOCG i dlaczego połączysz je ze szparagami i każdą potrawą?

Odpowiedź jest prosta – smakuje nieziemsko i jest przy tym tak delikatne, że uzupełni swym aromatem smak każdego dania.

I na początku rozwieję wątpliwości ekonomiczne 😉  – cenowo aż tak drastycznie nie różni się od marketowych alkoholi – kupicie je już za 50 zł. Natomiast w smaku nie ma porównania! Jeśli już jesteś wielką fanką/ wielkim fanem Prosecco – zachwycisz się nim z pewnością.

Poniżej znajdziecie przepis na lekkie danie ze szparagami oraz fotorelację z konferencji Enjoy European Quality Food, w której miałam zaszczyt uczestniczyć.

Kilka ciekawostek

  • 100 ml Prosecco ma około 49 kcal – może więc być dobrym wyborem, gdy chcecie coś uczcić lub idziecie ze znajomymi na „1” piwo, które ma 370 kcal!
  • Prosecco pochodzi z okolic romantycznej Wenecji, może dlatego smakuje jak pierwszy pocałunek 😉 Produkuje się je w regionach Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska – tylko produkty pochodzące z tego regionu mogą posługiwać się terminem „prosecco” jako chronioną nazwą pochodzenia geograficznego.
  • Uznawane przez znawców za najlepsze na świecie Prosecco produkowane jest przez konsorcjum Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
  • Prosecco najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 6-8 stopni C.
  • W 2020 roku wyprodukowano 486 mln butelek Prosecco!

Idealne połączenia na upały

Wykonanie

  1. Szparagi umyj a następnie usuń z nich zdrewniałe końcówki (jeśli je mają oczywiście).
  2. Szparagi wrzuć do lekko osolonego wrzątku  i pozwól im się gotować przez 12 minut.
  3. Następnie delikatnie je wyjmij i przełóż na ręcznik papierowy do ostygnięcia.
  4. Tuńczyka odcedź z oleju i zmiksuj na gładką masę z majonezem, sokiem z cytryny, kaparami i przyprawami.
  5. Szparagi polej sosem i udekoruj pokruszonym żółtkiem jajka. Posyp kiełkami lub rukolą.

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • 120 g tuńczyka w oleju
  • 2 żółtka ugotowanych jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 kapary
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i biały pieprz do smaku
  • kiełki lub rukola do dekoracji

Fotorelacja z Enjoy European Quality Food

Konferecję poprowadził Emiliano Castagna – wiceprezes Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej, odpowiedzialny za sektor gastronomiczny.

Jak wszystkim wiadomo, podstawą włoskiej kuchni są wysokiej jakości produkty. Jak w czasie codziennych zakupów zawsze możemy być pewni, że wybieramy te oryginalne włoskie?

 Włochy przodują w Europie w liczbie produktów, które posiadają unijne certyfikaty, potwierdzające ich oryginalność. Są to oznaczenia:

  • ChNP: Chroniona Nazwa Pochodzenia,
  • ChOG: Chronione Oznaczenie Geograficzne,
  • GTS: Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.

Według najnowszych danych włoskich produktów z certyfikatami jest obecnie 1065. Czy jednak każde włoskie wino musujące jest produkowane z zachowaniem tradycyjnych metod wytwarzania? Czy każda oliwa z oliwek extra vergine jest wytwarzana jest z najlepszej jakości oliwek? A co z serami – czy każda mozzarella smakuje tak samo? Otóż nie. Jako konsumenci jesteśmy często wprowadzani w błąd, dlatego konsorcja zrzeszające włoskich producentów, przy udziale unijnego wsparcia, wprowadziły system certyfikacji oryginalnych produktów.

Projekt Enjoy European Quality Food obejmuje pięć krajów: Włochy, Niemcy, Wielką Brytanię, Hiszpanię i Polskę. Jest współfinansowany jest przez Wspólnotę Europejską i powstał w celu promowania 6 wyjątkowych europejskich produktów z oznaczeniem gwarancji pochodzenia, które prezentowane były podczas spotkania: Asti DOCG, Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, Vino Nobile di Montepulciano DOCG, Provolone Valpadana DOP, Olio Extravergine d’Oliva Toscano IGP, Mozzarella STG.

Projekt Enjoy European Quality Food powstał w celu promowania sześciu wyjątkowych europejskich produktów z oznaczeniem gwarancji pochodzenia , aby rozprzestrzeniać i zwiększać świadomość o identyfikowalności i ich certyfikowanej jakości.

Produkty te, charakteryzują się unikalnym i niezrównanym smakiem.
Są one owocem wieloletniej tradycji, na którą składają się historia, miejsce pochodzenia i wytwarzający je ludzie.

#twistyourmood

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz