Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i zielonymi szparagami

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i zielonymi szparagami

Masz ochotę na coś owocowego? Na truskawki? Ta lekka sałatka / przystawka jest dość odważnym połączeniem smaków i aromatów, które uzupełniają się idealnie. Możesz ją śmiało zaserwować jako niebanalny, lekki lunch lub ciekawą przystawkę i zaskoczyć nią gości.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie SAŁATKA

  1. Szparagi umyj a następnie usuń z nich zdrewniałe końcówki (jeśli je mają oczywiście).
  2. Szparagi wrzuć do lekko osolonego wrzątku  i pozwól im się gotować przez 12 minut.
  3. Następnie delikatnie je wyjmij i przełóż na ręcznik papierowy do ostygnięcia.
  4. Odetnij kilka główek (do udekorowania talerzy), a resztę pokrój na kawałki o długości około 3 centymetrów.
  5. Na talerzach rozsyp umyty szpinak (większość dostępnych w sprzedaży jest już umyta przed paczkowaniem) i garść rukoli.
  6. Rozłóż kawałki szynki na szpinaku – plastry możesz porozrywać na mniejsze kawałki lub możesz przeciąć je wzdłuż plastra i zwinąć ruloniki.
  7. Truskawki oczyść z szypułek, umyj i przekrój na połowę lub jeśli masz duże owoce to na ćwiartki.
  8. Wyłóż na talerz szparagi i truskawki.
  9. Posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  10. Sos możesz podać oddzielnie w małej salaterce.

Składniki SAŁATKA

  • 150 g szpinaku baby
  • pęczek zielonych szparagów
  • 250 g truskawek
  • 100 g szynki suszonej np. jamon serrano
  • garść rukoli
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie SOS

  1. Truskawki umyj i zblenduj na gładką masę.
  2. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  3. Polej sałatkę sosem lub podaj go w oddzielnej małej miseczce.

Składniki SOS

  • 5 dużych truskawek
  • łyżka mąki migdałowej lub bardzo mocno zmielonych migdałów
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • ćwierć łyżeczki soli
  • szczypta białego pieprzu

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

1 komentarz

  1. Pingback: Jak smakuje najdroższe Prosecco Superiore DOCG i dlaczego połączysz je ze szparagami i każdą potrawą? – Eat Me Fit Me! :)

Dodaj komentarz