Masz ochotę na coś owocowego? Na truskawki? Ta lekka sałatka / przystawka jest dość odważnym połączeniem smaków i aromatów, które uzupełniają się idealnie. Możesz ją śmiało zaserwować jako niebanalny, lekki lunch lub ciekawą przystawkę i zaskoczyć nią gości.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie SAŁATKA
- Szparagi umyj a następnie usuń z nich zdrewniałe końcówki (jeśli je mają oczywiście).
- Szparagi wrzuć do lekko osolonego wrzątku i pozwól im się gotować przez 12 minut.
- Następnie delikatnie je wyjmij i przełóż na ręcznik papierowy do ostygnięcia.
- Odetnij kilka główek (do udekorowania talerzy), a resztę pokrój na kawałki o długości około 3 centymetrów.
- Na talerzach rozsyp umyty szpinak (większość dostępnych w sprzedaży jest już umyta przed paczkowaniem) i garść rukoli.
- Rozłóż kawałki szynki na szpinaku – plastry możesz porozrywać na mniejsze kawałki lub możesz przeciąć je wzdłuż plastra i zwinąć ruloniki.
- Truskawki oczyść z szypułek, umyj i przekrój na połowę lub jeśli masz duże owoce to na ćwiartki.
- Wyłóż na talerz szparagi i truskawki.
- Posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem.
- Sos możesz podać oddzielnie w małej salaterce.
Składniki SAŁATKA
- 150 g szpinaku baby
- pęczek zielonych szparagów
- 250 g truskawek
- 100 g szynki suszonej np. jamon serrano
- garść rukoli
- świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie SOS
- Truskawki umyj i zblenduj na gładką masę.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Polej sałatkę sosem lub podaj go w oddzielnej małej miseczce.
Składniki SOS
- 5 dużych truskawek
- łyżka mąki migdałowej lub bardzo mocno zmielonych migdałów
- łyżeczka ostrej musztardy
- ćwierć łyżeczki soli
- szczypta białego pieprzu
Pingback: Jak smakuje najdroższe Prosecco Superiore DOCG i dlaczego połączysz je ze szparagami i każdą potrawą? – Eat Me Fit Me! :)