Danie dla zabieganych, którym brakuje czasu nawet na gotowanie 🙂 Lubicie potrawy, które przygotowują się w 15 minut, kiedy już nie wyrabiacie na zakrętach? Ja czasem sięgam po produkty, które nie potrzebują czasochłonnej obróbki i z takich właśnie składa się to proste i szybkie danie.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Obierz i posiekaj drobno cebulę.
Czosnek obierz i posiekaj dość drobno lub wyciśnij przez wyciskarkę do czosnku.
Szpinak umyj i poprzekrawaj listki na połowę.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć cebulę i smaż aż zmięknie i nabierze lekko brązowego koloru, dodaj czosnek i smaż przez minutę.
Pokrój łososia na kawałki i wrzuć rybę na patelnię.
Dodaj szpinak oraz przyprawy – bazylię, pieprz i sól.
Śmietanę wlej na patelnię. Możesz dodaj odrobinę wody.
Całość doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
Polej sosem gorący makaron i wcinaj 🙂
Składniki
100 g łososia lub łososia wędzonego
150 g makaronu
20 ml oleju Kujawski z czosnkiem lub zwykłego (może być też masło)
1 duża cebula – około 40 g
2 ząbki czosnku
garść szpinaku baby
150 ml śmietany 18%
opcjonalnie 50 ml wody
szczypta mielonej kolendry – jeśli masz świeżą to będzie dużo lepsza : )
½ łyżeczki białego pieprzu (może być też czarny mielony)
¼ łyżeczki soli
opcjonalnie do dekoracji: listki kolendry
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀