Tym razem przepis na ciasto wygrzebane z zeszytu z przepisami mojej Mamy i dobrze znane polskim gospodyniom domowym – prosty przepis na szarlotkę sypaną, czyli ciasto z kaszą manną, którego nie trzeba miksować, wyrabiać itd. Najwięcej pracy włożycie w obranie jabłek 😛
Ciasto szczególnie polecam w sytuacjach kryzysowych, gdy nie macie czasu, czy energii na pieczenie ciasta dla gości – pracy jest przy nim naprawdę niewiele, a smak ciepłej szarlotki zdobędzie serce każdego 😉
Kasza nabiera wilgoci i aromatu jabłek, jest niewyczuwalna, ale nadaje delikatności ciastu, dzięki czemu jego środek jest miękki i bardzo jabłkowy. Wierzch i brzegi przyjemnie chrupią i jakoś ciężko nie skusić się na kolejny kawałek 🙂 Z tego właśnie powodu, jeśli macie wielu łakomczuchów w domu, możecie podwoić ilość składników i zrobić szarlotkę w większej formie, nawet w prostokątnej blaszce 🙂 No i jest to propozycja na dzień, w którym nie liczycie kalorii 😉
Wykonanie
- Wymieszaj mąkę, kaszę manną, cukier, proszek do pieczenia i cynamon w misce. Podziel mieszankę na 3 równe części.
- Jabłka umyj, obierz (w wersji dla bardzo leniwych -bez obierania ;p), oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podziel je na dwie części.
- Jak przy tradycyjnym, polskim cieście – blaszkę wysmaruj cienką warstwą masła, oprósz bułką tartą.
- Wysyp na dno jedną część sypkich produktów.
- Wyłóż jedną część jabłek.
- Wysyp kolejną część mąki z kaszą manną.
- Ponownie połóż jabłka.
- Wysyp na nie ostatnią część sypkich składników.
- Wyjmij masło z lodówki, weź do ręki tarkę o grubych oczkach i nad ciastem zetrzyj masło. Rozłóż je równomiernie.
- Teraz wystarczy ciasto wstawić do piekarnika na 60 minut – piec je w temperaturze 180 stopni.
Składniki na małą blaszkę
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru do wypieków, czyli drobnego, najlepiej trzcinowego
- 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
- pół łyżeczki cynamonu
- 170 g masła prosto z lodówki + odrobina do wysmarowania formy
- 1-2 łyżki bułki tartej