Szarlotka sypana z kaszą manną, czyli ciasto, które robi się samo ;p

Szarlotka sypana z kaszą manną, czyli ciasto, które robi się samo ;p

Tym razem przepis na ciasto wygrzebane z zeszytu z przepisami mojej Mamy i dobrze znane polskim gospodyniom domowym – prosty przepis na szarlotkę sypaną, czyli ciasto z kaszą manną, którego nie trzeba miksować, wyrabiać itd. Najwięcej pracy włożycie w obranie jabłek 😛

Ciasto szczególnie polecam w sytuacjach kryzysowych, gdy nie macie czasu, czy energii na pieczenie ciasta dla gości – pracy jest przy nim naprawdę niewiele, a smak ciepłej szarlotki zdobędzie serce każdego 😉

Kasza nabiera wilgoci i aromatu jabłek, jest niewyczuwalna, ale nadaje delikatności ciastu, dzięki czemu jego środek jest miękki i bardzo jabłkowy.  Wierzch i brzegi przyjemnie chrupią i jakoś ciężko nie skusić się na kolejny kawałek 🙂 Z tego właśnie powodu, jeśli macie wielu łakomczuchów w  domu, możecie podwoić ilość składników i zrobić szarlotkę w większej formie, nawet w prostokątnej blaszce 🙂 No i jest to propozycja na dzień, w którym nie liczycie kalorii 😉

Wykonanie

  1. Wymieszaj mąkę, kaszę manną, cukier, proszek do pieczenia i cynamon w misce. Podziel mieszankę na 3 równe części.
  2. Jabłka umyj, obierz (w wersji dla bardzo leniwych -bez obierania ;p), oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podziel je na dwie części.
  3. Jak przy tradycyjnym, polskim cieście – blaszkę wysmaruj cienką warstwą masła, oprósz bułką tartą.
  4. Wysyp na dno jedną część sypkich produktów.
  5. Wyłóż jedną część jabłek.
  6. Wysyp kolejną część mąki z kaszą manną.
  7. Ponownie połóż jabłka.
  8. Wysyp na nie ostatnią część sypkich składników.
  9. Wyjmij masło z lodówki, weź do ręki tarkę o grubych oczkach i nad ciastem zetrzyj masło. Rozłóż je równomiernie.
  10. Teraz wystarczy ciasto wstawić do piekarnika na 60 minut  – piec je w temperaturze 180 stopni.

Składniki na małą blaszkę

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru do wypieków, czyli drobnego, najlepiej trzcinowego
  • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 170 g masła prosto z lodówki + odrobina do wysmarowania formy
  • 1-2 łyżki bułki tartej

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz