Babka ziemniaczana rodem z Podlasia – tradycyjny przepis na wyjątkową zapiekankę ziemniaczaną

Babka ziemniaczana rodem z Podlasia – tradycyjny przepis na wyjątkową zapiekankę ziemniaczaną

Znacie podlaską specjalność, czyli babkę ziemniaczaną? Jeśli kochacie placki ziemniaczane, to obdarzycie wielkim uczuciem również babkę ziemniaczaną 🙂 Danie jest proste, tanie i co najważniejsze przepyszne – kremowa konsystencja w środku, niczym dobrze przyprawione, pieczone purre a na zewnątrz chrupiąca skórka o smaku dobrze wysmażonych placków ziemniaczanych – takie połączenie zauroczy każdego już od pierwszego kęsa.

To smaczne i pożywne danie gości często na stole w moich rodzinnych stronach, i o ile każda gospodyni czy gospodarz na Podlasiu przyrządza ją niemal identycznie, dodając jedynie trochę swojego osobistego sznytu przy dobieraniu kawałków boczku czy słoniny lub wybierając odpowiedni gatunek ziemniaka, czy laboratoryjnie odmierzając ilość soli i pieprzu, to prawdziwa różnorodność następuje dopiero przy jej serwowaniu i jedzeniu. W myśl zasady – każdy dom ma własny sposób jej jedzenia.

Babka może być daniem głównym, ale często jest również jedzona kolejnego dnia jako dodatek do mięsa czy gulaszu. Serwuje się też jako danie bezmięsne z ogórkiem kiszonym, kiszoną kapustą lub z ulubionymi surówkami. Je się ją również podsmażoną na chrupiąco, popijając szklanką zimnego mleka i ta wersja jest zdecydowanie moją ukochaną, bo tak ją jadłam jako kilkuletnie dziecko i to jest zdecydowanie jeden z pierwszych smaków mojego dzieciństwa.
Babka ziemniaczana jest potrawą z kuchni regionalnej Podlasia, a przepis, który Wam zamieszczam poniżej jest przekazywany z pokolenia na pokolenie i dzięki niemu możecie przyrządzić i spróbować prawdziwą babkę ziemniaczaną z moich rodzinnych stron 🙂

 

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Pokrój boczek w niedużą kostkę.
  2. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią pokrojony boczek, zmniejsz ogień i smaż chwilę, aż trochę się przyrumieni.
  3. Obierz ziemniaki.
  4. Zetrzyj je na tarce o małych oczkach lub użyj robota, który zrobi to za Ciebie 🙂
  5. Z ziemniaczanego musu zlej większość soku.
  6. Zetrzyj na tarce jedną cebulę i wymieszaj z ziemniakami.
  7. W miseczce roztrzep trzy jajka, dodaj do nich płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  8. Przelej jajka do ziemniaków, dodaj jeszcze ciepły boczek i wszystko wymieszaj.
  9. Blachę do pieczenia wyłóż papierem lub posmaruj jej brzegi masłem i posyp bułką tartą. Ja użyłam dwóch keksówek, ale możesz użyć większej prostokątnej blaszki.
  10. Przelej masę ziemniaczaną i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 1,5 h.
  11. Babka będzie gotowa, gdy jej wierz nabierze wyrazistego, brązowego koloru.
  12. Tradycyjnie jada się ją z zimnym lub z zsiadłym mlekiem.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków – najlepsze są stare odmiany np. irga
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 250 g wędzonego boczku
  • pieprz i sól
  • papier do pieczenia lub masło + bułka tarta do wysmarowania blaszki
  • jako dodatek – zimne mleko, zsiadłe mleko lub kiszona kapusta

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz