Nie ma cudowniejszego połączenia niż smak dojrzałych w słońcu malin, borówek, czy jagód otulonych aksamitnym kremem, a do tego chrupiące w ustach kruche ciasto. Pozwól mu się uwieść…
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Pokrój na kawałki masło (200g), dodaj je do mąki i siekaj nożem, aż powstaną grudki.
- Do miski dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i szybko zagnieć ciasto ze wszystkich składników.
- Owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na min. pół godziny.
- Formę do pieczenia posmaruj masłem.
- Rozwałkuj ciasto na grubość 4-5 mm. (najlepiej na papierze do pieczenia – po rozwałkowaniu wystarczy przewrócić go razem z ciastem prosto do formy ;))
- Nakłuj ciasto widelcem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 12-15 minut.
- Ciasto wypełnij kremem dopiero wtedy, gdy wystygnie, a najlepiej bezpośrednio przed podaniem, co zagwarantuje cudowną chrupkość.
- Udekoruj ciasto malinami, borówkami, jagodami….
- A potem oddaj kubki smakowe wielowarstwowej rozkoszy….
Składniki
- 500 g ulubionych owoców
kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Wykonanie
- Zajmij się połówką cytryny – zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
- Ubij śmietankę i delikatnie wymieszaj ze starką skórką z cytryny, sokiem, serkami i likierem.
Składniki aksamitny krem
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 waniliowe serków homogenizowanych (300 g)
- 4 łyżki ajerkoniaku
- połowa cytryny