Tarta z borówkami i malinami w aromatycznym kremie

Tarta z borówkami i malinami w aromatycznym kremie

Nie ma cudowniejszego połączenia niż smak dojrzałych w słońcu malin, borówek, czy jagód otulonych aksamitnym kremem, a do tego chrupiące w ustach kruche ciasto. Pozwól mu się uwieść…

Potrzebujesz:

©500 g ulubionych owoców

kruche ciasto:
©2,5 szklanki mąki pszennej
©250 g masła
©1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
©2 żółtek
©1/2 szklanki cukru pudru
©1 łyżka cukru waniliowego
 
aksamitny krem:
©250 ml śmietany kremówki
©2 waniliowe serków homogenizowanych (300 g)
©4 łyżek ajerkoniaku
©połowy cytryny
Zrób mnie:
pokrój na kawałki masło (200g), dodaj je do mąki i siekaj nożem, aż powstaną grudki. Do miski dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i szybko zagnieć ciasto ze wszystkich składników. Owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na min. pół godziny.  Formę do pieczenia posmaruj masłem.

Zajmij się połówką cytryny – zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Ubij śmietankę i delikatnie wymieszaj ze starką skórką  z cytryny, sokiem, serkami i likierem.

Rozwałkuj ciasto na grubość 4-5 mm. (najlepiej na papierze do pieczenia – po rozwałkowaniu wystarczy przewrócić go razem z ciastem prosto do formy ;)) Nakłuj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 12-15 minut. Ciasto wypełnij kremem dopiero wtedy, gdy wystygnie, a najlepiej bezpośrednio przed podaniem, co zagwarantuje cudowną chrupkość. Udekoruj ciasto malinami, borówkami, jagodami…. A potem oddaj kubki smakowe wielowarstwowej rozkoszy….  

 

Dodaj komentarz