Wykonanie
- Zalej kuskus wrzątkiem, tak by woda sięgała 1 cm nad powierzchnię kaszy.
- Dodaj sól i odstaw kaszę, żeby wystygła.
- Rozpuść masło, wlej śmietankę i wrzuć połamaną czekoladę.
- Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i zdejmij z ognia i pozwól masie lekko wystygnąć.
- Przy pomocy blendera rozdrobnij herbatniki i biszkopty. Dodaj kaszkę i zmiksuj wszystko.
- Połącz przestudzoną masę z herbatnikami i kaszką kuskus.
- Dodaj likier i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Wstaw masę do lodówki na kwadrans – formowanie kulek będzie łatwiejsze.
- Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego – w każdej schowaj 2-3 kawałki żurawiny.
- Każdą kulkę obtocz w wiórkach kokosowych.
- Pozwól sobie na odrobinę kokosowej przyjemności.
Składniki
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 200 ml śmietany 30 %
- 100 g herbatników
- 15 podłużnych biszkoptów
- 30 g masła 82 %
- 200 g dobrej białej czekolady
- 60 ml likieru jajecznego
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- ok. 50 g suszonej żurawiny
- 100 g wiórków kokosowych
- 1/3 łyżeczki soli