Kilka chwil i kilka składników – tyle tylko potrzebujesz, żeby zrobić fit biszkopt z owocami. Do tego możesz użyć ulubionych owoców, najlepiej sezonowych i słodkich (polecam borówki) oraz mąki kokosowej lub ryżowej zmieszanej z orkiszową. Potem wystarczy wszystko dobrze zmiksować, wrzucić na wierzch ciasta owoce i upiec – w taki oto sposób zostaniesz twórcą bezglutenowego fit biszkoptu z owocami 😊
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Wbij jajka do dużej miski. Jeśli używasz erytrytolu zamiast miodu wsyp go od razu do jajek i ubijaj wszystko przez 15 minut 😊 (można włączyć jakiś filmik na YT ;p).
- Jeśli używasz miodu to ubijaj tylko jajka przez 10 minut a potem dodaj miód oraz łyżkę oleju kokosowego i ubijaj przez chwilę.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia w oddzielnej miseczce.
- Teraz dodawaj powoli, łyżka po łyżce, mąkę dobrze wymieszaną z proszkiem do pieczenia lub sodą.
- Miksuj na wolnych obrotach aż do uzyskania gładkiej masy.
- Wylej ciasto na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wysyp na ciasto umyte i osuszone ręcznikiem papierowym owoce.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 40 minut.
- Ciasto zostaw do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Składniki
- 5 dużych jajek
- 40 g maki kokosowej lub 100g mąki ryżowej + 50g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 2 łyżki miodu lub 100 g erytrytolu (w wersji zmielonej na puder)
- 1 łyżka oleju kokosowego lub innego tłuszczu nadającego się do wypieków
- 250 g borówek lub jagód