Przepis na fit biszkopt z owocami

Przepis na fit biszkopt z owocami

Kilka chwil i kilka składników – tyle tylko potrzebujesz, żeby zrobić fit biszkopt z owocami. Do tego możesz użyć ulubionych owoców, najlepiej sezonowych i słodkich (polecam borówki) oraz mąki kokosowej lub ryżowej zmieszanej z orkiszową. Potem wystarczy wszystko dobrze zmiksować, wrzucić na wierzch ciasta owoce i upiec – w taki oto sposób zostaniesz twórcą bezglutenowego fit biszkoptu z owocami 😊

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Wbij jajka do dużej miski. Jeśli używasz erytrytolu zamiast miodu wsyp go od razu do jajek i ubijaj wszystko przez 15 minut 😊 (można włączyć jakiś filmik na YT ;p).
  2. Jeśli używasz miodu to ubijaj tylko jajka przez 10 minut a potem dodaj miód oraz łyżkę oleju kokosowego i ubijaj przez chwilę.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia w oddzielnej miseczce.
  4. Teraz dodawaj powoli, łyżka po łyżce, mąkę dobrze wymieszaną z proszkiem do pieczenia lub sodą.
  5. Miksuj na wolnych obrotach aż do uzyskania gładkiej masy.
  6. Wylej ciasto na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Wysyp na ciasto umyte i osuszone ręcznikiem papierowym owoce.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 40 minut.
  9. Ciasto zostaw do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Składniki

  • 5 dużych jajek
  • 40 g maki kokosowej lub 100g mąki ryżowej + 50g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 2 łyżki miodu lub 100 g erytrytolu (w wersji zmielonej na puder)
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub innego tłuszczu nadającego się do wypieków
  • 250 g borówek lub jagód

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz