Biszkopt z owocami i kremem o smaku Rafaello

Biszkopt z owocami i kremem o smaku Rafaello

Biszkopt z absolutnie obłędnie kokosową i lekko czekoladową masą, która w smaku przypomina pralinki Rafaello. Gdy do kremu dodacie łyżkę soku z cytryny i likier kokosowy a do nasączenia likier amaretto, krem zachwyci każdego 🙂 Warto też dodać owoce – przełamiecie kremowy, kokosowy smak. Świetnie sprawdzą się owoce mrożone – truskawki, borówki, jagody, wiśnie lub brzoskwinie z puszki. Krem warto przygotować dzień wcześniej i przetrzymać w lodówce. Trzeba też przygotować się na  dość długie gotowaniewiórek kokosowych w mleku kokosowym do uzyskania niemalże suchej konsystencji, co wiąże się z dość częstym mieszaniem 🙂 Ale uwierzcie mi – opłaca się, bo każdy zachwyca się smakiem w trakcie jedzenia, a komplementy są przecież bezcenne 🙂 

Wykonanie

  1. Biszkopt:dno formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (lub posmaruj ją masłem i obsyp mąką).
  2. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę (cukier musi się rozpuścić, więc nie żałuj czasu ;))
  3. Białka ubij na sztywno.
  4. Zminimalizuj obroty lub odstaw zupełnie mikser i łyżką  dodawaj stopniowo żółtka i mąkę do białek.
  5. Delikatnie wymieszane ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 30-35 minut.
  6. Gdy Ciasto się upiecze od razu wyjmij je  z piekarnika i energicznie odstaw na blat. Gdy wystygnie, pokrój je na 3 krążki.
  7. Masa kokosowa Raffaello: warto przygotować ją dzień wcześniej. W garnku zagotuj mleko kokosowe, dodaj wiórki kokosowe, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez około 35-45 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  8. Masa będzie gotowa, gdy wiórki wchłoną całe mleko kokosowe.
  9. Dodaj likier kokosowy i odstaw z ognia.
  10. Połam czekoladę i wrzuć do wiórek, wymieszaj i odstaw masę do ostygnięcia.
  11. Najlepszą opcją jest schłodzenie jej w lodówce. Zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem (przez dosłownie chwilkę np. 15 sekund ;p ).
  12. Dodaj ostudzoną masę kokosową, wymieszaj i ponownie wstaw do lodówki. Nie wyjmuj jej aż do momentu rozprowadzania na cieście. Łączenie: masę kokosową podziel na 3 części.
  13. Biszkopt rozkrojony wcześniej na 3 krążki, zwilż likierem.
  14. Na pierwszy krążek wyłóż tylko masą, na drugi -owoce i na nie masę kokosową.
  15. Na trzeci krążek wyłóż masę kokosową  i posyp obficie  wiórkami lub udekoruj wg własnej inwencji.
  16. Wstaw na około 1-3 godziny do lodówki.

Składniki


do ciasta:

  • 7 jaj, w temp. pokojowej
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 1 szklanka (144 g) mąki pszennej
  • 1/3 szklanka (50 g) mąki ziemniaczanej

do kremu kokosowego:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 75 g wiórek kokosowych
  • 500 g mascarpone
  • 2 białe czekolady
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki likieru kokosowego lub 1 łyżki wódki
  • 1 łyżka soku z cytryny

oraz

  • 300 g owoców (mogą być mrożone – u mnie borówki) lub dżemu

do nasączenia i dekoracji:

  • 4 – 5 łyżek likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego wymieszanego z rumem lub wodą
  • 75 g wiórków kokosowych do posypania
  • gotowe pralinki kokosowych i ewentualnie świeżych owoców

1 komentarz

  1. pyszne musi byc to ciasto

Dodaj komentarz