Biszkopt z absolutnie obłędnie kokosową i lekko czekoladową masą, która w smaku przypomina pralinki Rafaello. Gdy do kremu dodacie łyżkę soku z cytryny i likier kokosowy a do nasączenia likier amaretto, krem zachwyci każdego 🙂 Warto też dodać owoce – przełamiecie kremowy, kokosowy smak. Świetnie sprawdzą się owoce mrożone – truskawki, borówki, jagody, wiśnie lub brzoskwinie z puszki. Krem warto przygotować dzień wcześniej i przetrzymać w lodówce. Trzeba też przygotować się na dość długie gotowaniewiórek kokosowych w mleku kokosowym do uzyskania niemalże suchej konsystencji, co wiąże się z dość częstym mieszaniem 🙂 Ale uwierzcie mi – opłaca się, bo każdy zachwyca się smakiem w trakcie jedzenia, a komplementy są przecież bezcenne 🙂
Wykonanie
-
Biszkopt:dno formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (lub posmaruj ją masłem i obsyp mąką).
-
Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę (cukier musi się rozpuścić, więc nie żałuj czasu ;))
-
Białka ubij na sztywno.
-
Zminimalizuj obroty lub odstaw zupełnie mikser i łyżką dodawaj stopniowo żółtka i mąkę do białek.
-
Delikatnie wymieszane ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 30-35 minut.
-
Gdy Ciasto się upiecze od razu wyjmij je z piekarnika i energicznie odstaw na blat. Gdy wystygnie, pokrój je na 3 krążki.
-
Masa kokosowa Raffaello: warto przygotować ją dzień wcześniej. W garnku zagotuj mleko kokosowe, dodaj wiórki kokosowe, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez około 35-45 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
-
Masa będzie gotowa, gdy wiórki wchłoną całe mleko kokosowe.
-
Dodaj likier kokosowy i odstaw z ognia.
-
Połam czekoladę i wrzuć do wiórek, wymieszaj i odstaw masę do ostygnięcia.
-
Najlepszą opcją jest schłodzenie jej w lodówce. Zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem (przez dosłownie chwilkę np. 15 sekund ;p ).
-
Dodaj ostudzoną masę kokosową, wymieszaj i ponownie wstaw do lodówki. Nie wyjmuj jej aż do momentu rozprowadzania na cieście. Łączenie: masę kokosową podziel na 3 części.
-
Biszkopt rozkrojony wcześniej na 3 krążki, zwilż likierem.
-
Na pierwszy krążek wyłóż tylko masą, na drugi -owoce i na nie masę kokosową.
-
Na trzeci krążek wyłóż masę kokosową i posyp obficie wiórkami lub udekoruj wg własnej inwencji.
-
Wstaw na około 1-3 godziny do lodówki.
Składniki
do ciasta:
- 7 jaj, w temp. pokojowej
- 1 szklanka (200 g) cukru
- 1 szklanka (144 g) mąki pszennej
- 1/3 szklanka (50 g) mąki ziemniaczanej
do kremu kokosowego:
- 400 ml mleka kokosowego
- 75 g wiórek kokosowych
- 500 g mascarpone
- 2 białe czekolady
- 8 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki likieru kokosowego lub 1 łyżki wódki
- 1 łyżka soku z cytryny
oraz
- 300 g owoców (mogą być mrożone – u mnie borówki) lub dżemu
do nasączenia i dekoracji:
- 4 – 5 łyżek likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego wymieszanego z rumem lub wodą
- 75 g wiórków kokosowych do posypania
- gotowe pralinki kokosowych i ewentualnie świeżych owoców
pyszne musi byc to ciasto