-
Jeśli nie masz świeżej kaczki, a mrożoną, to musisz pozwolić jej na rozmrażanie przez jakieś 8-12 godzin w zależności od wielkości.
-
Oczyść kaczkę, umyj i osusz.
-
Wnętrze kaczki skrop sokiem z cytryny.
Wymieszaj składniki marynaty – olej, posiekany drobno czosnek, sól, pieprz, połowę majeranku.
-
Następnie natrzyj dokładnie całą kaczkę marynatą, zawiń ją w folię i odstaw na kilka godzin do lodówki (min. 2-3, najlepiej na 8-10).
-
Obierz jabłka i pokrój je na ćwiartki.
-
Wymieszaj z ½ łyżki majeranku i napełnij kaczkę.
-
Otwór tuszki zaszyj (ostatecznie można użyć wykałaczek).
-
Mięso włóż do rękawa i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika.
-
Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz około półtorej godziny, aż do momentu, gdy kaczka będzie dość dobrze zarumieniona.
-
Możesz wykorzystać temperaturę w piekarniku i razem z kaczką upiec ziemniaczki – pokrojone na ćwiartki, skropione olejem i przyprawione solą i ulubionymi ziołami.
-
Wyłącz piekarnik i zostaw w nim kaczkę jeszcze przez jakieś 15 minut.
-
A potem podaj na stół i rozdziel na porcje.
Pingback: Warstwowa sałatka z jajkiem i szynką na wielkanocny stół – Eat Me Fit Me! :)
Jaka była orientacyjna waga kaczki? Proszę wybaczyć ale najistotniejsza rzecz została pominięta. Długość pieczenia dostosowujemy do tego.
Bardzo słuszna uwaga! Dziękuję 🙂 Moja kaczka była z tych „drobnych” czyli 1,9 kg, ale rzeczywiście przy większych sztukach należy zwiększyć długość pieczenia.