Najprostszy przepis na kaczkę pieczoną w rękawie

Najprostszy przepis na kaczkę pieczoną w rękawie

Świąteczna klasyka – pieczona kaczka faszerowana jabłkami. Wystarczy zostawić ją na noc w marynacie, a następnego dnia wstawić do piekarnika, by nadać zupełnie inny charakter rodzinnemu obiadowi.

Wykonanie

  1. Jeśli nie masz świeżej kaczki, a mrożoną, to musisz pozwolić jej na rozmrażanie przez jakieś 8-12 godzin w zależności od wielkości.
  2. Oczyść kaczkę, umyj i osusz.
  3. Wnętrze kaczki skrop sokiem z cytryny.
    Wymieszaj składniki marynaty – olej, posiekany drobno czosnek, sól, pieprz, połowę majeranku.
  4. Następnie natrzyj dokładnie całą kaczkę marynatą, zawiń ją w folię i odstaw na kilka godzin do lodówki (min. 2-3, najlepiej na 8-10).
  5. Obierz jabłka i pokrój je na ćwiartki.
  6. Wymieszaj z ½ łyżki majeranku i napełnij kaczkę.
  7. Otwór tuszki zaszyj (ostatecznie można użyć wykałaczek).
  8. Mięso włóż do rękawa i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika.
  9. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz około godzinę, aż do momentu, gdy kaczka będzie dość dobrze zarumieniona.
  10. Możesz wykorzystać temperaturę w piekarniku i razem z kaczką upiec ziemniaczki – pokrojone na ćwiartki, skropione olejem i przyprawione solą i ulubionymi ziołami.
  11. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim kaczkę jeszcze przez jakieś 15 minut.
  12. A potem podaj na stół i rozdziel na porcje.

Składniki

  • 1 kaczka
  • 3 łyżki oleju
  • 5-6 ząbków czosnku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • łyżka soku z cytryny
  • 6 kwaśnych jabłek

Dodaj komentarz