Jedno z najszybciej przygotowujących się mięsnych propozycji na wielkanocny obiad 🙂 Moja bratowa oprócz niesamowitych żeberek, zawijasów z piersi kurczaka i innych pracochłonnych mięs, zawsze na Wielkanoc w tzn. międzyczasie piecze zwykłą białą kiełbasę, po którą później sięgają najczęściej mężczyźni. Kiełbasa świetnie komponuje się z ziemniakami i mizerią, czyli z najbardziej klasycznym połączeniu w kuchni polskiej.
Wykonanie
- Nakłuj kiełbasę wykałaczką w kilku miejscach.
- Wklep w nią majeranek i ułóż na papierze do pieczenia.
- Połóż na nią gałązki świeżego rozmarynu.
- Piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Składniki
- 8 kawałków surowej białej kiełbasy już doprawionej (kup taką z dużą zawartością mięsa i bez konserwantów)
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- łyżeczka suszonego majeranku
- papier do pieczenia