Pieczona biała kiełbasa z rozmarynem i majerankiem

Pieczona biała kiełbasa z rozmarynem i majerankiem

Jedno z najszybciej przygotowujących się mięsnych propozycji na wielkanocny obiad 🙂 Moja bratowa oprócz niesamowitych żeberek, zawijasów z piersi kurczaka i innych pracochłonnych mięs, zawsze na Wielkanoc w tzn. międzyczasie piecze zwykłą białą kiełbasę, po którą później sięgają najczęściej mężczyźni. Kiełbasa świetnie komponuje się z ziemniakami i mizerią, czyli z najbardziej klasycznym połączeniu w kuchni polskiej.

Wykonanie

  1. Nakłuj kiełbasę wykałaczką w kilku miejscach.
  2. Wklep w nią majeranek i ułóż na papierze do pieczenia.
  3. Połóż na nią gałązki świeżego rozmarynu.
  4. Piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Składniki

  • 8 kawałków surowej białej kiełbasy już doprawionej (kup taką z dużą zawartością mięsa i bez konserwantów)
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • papier do pieczenia

 

 

 

 

Dodaj komentarz