Jeśli szukacie niebanalnego dania na wielkanocny stół to śmiało możecie wypróbować krem szpinakowo – czosnkowy z jajkiem i rzeżuchą, czyli zupę, która dzięki szpinakowi stała się prawdziwą bombą wartości odżywczych
bo szpinak to przecież cenne źródło witaminy K i beta karotenu, C, kwasu foliowego, B1, B2, PP, B6 i E, składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi, potasu, jodu, cynku i manganu. A, i wiecie co? Już nie mogę się doczekać, kiedy wypróbuję ten przepis używając świeżej, młodej pokrzywy zamiast szpinaku.
Wykonanie
Obierz i drobno posiekaj cebulę.
Rozgrzej w teflonowym garnku lub głębokiej patelni odrobinę oleju i wrzuć cebulę. Smaż na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż cebula stanie się lekko złocista.
Obierz i posiekaj bardzo drobno czosnek – dodaj do cebuli i smaż dosłownie minutkę, ciągle mieszając.
Obierz i pokrój ziemniaki w drobna kostkę (mniejszą niż 1cm x 1cm) wrzuć je do cebuli z czosnkiem.
Wlej bulion i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.
Dodaj niemal cały szpinak – kilka listków możesz zostawić do dekoracji i łyżeczkę czosnku niedźwiedziego.
Gotuj przez 3 minuty, po czym zmiksuj na krem, dodając przy tym po trochu śmietanę lub jogurt grecki.
Przypraw (dość konkretnie) solą i pieprzem, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszaj wszystko i spróbuj.
Do gorącej zupy wsyp resztę szpinaku pokrojonego w paseczki.
Zupę przelej do misek, a każdą porcję udekoruj ćwiartkami jajek i rzeżuchą.
Składniki
250 g świeżego szpinaku baby (czyli całe opakowanie)
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 duże ziemniaki – około 230 g
1 litr bulionu warzywnego
odrobina oleju
suszony czosnek niedźwiedzi (można pominąć)
4 jajka ugotowane na twardo
200 g śmietany lub wersji lżejszej jogurtu greckiego
sól, pieprz do smaku
szczypta startej gałki muszkatołowej
odrobina rzeżuchy do dekoracji
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀