Jajka a’la sushi – czyli przepis na jajka wielkanocne, które totalnie zaskoczą Twoich gości

Jajka a’la sushi – czyli przepis na jajka wielkanocne, które totalnie zaskoczą Twoich gości

Jeśli szukasz totalnie odjechanego pomysłu na danie na wielkanocne śniadanie, to musisz wypróbować ten przepis 🙂

Chodził za Wami kiedyś smak sushi? Albo macie w kręgu rodziny czy bliskich znajomych wielkich fanów sushi? No właśnie 🙂 Moja rodzina je uwielbia i  to mnie zainspirowało.

Kiedy wpadłam na pomysł połączenia łososia i jajka, nie chciałam iść na łatwiznę i dodać po prostu majonez, i wiecie, podać jajka z majonezem i łososiem ;p Banał nie? choć oczywiście przepyszny ;p

Chciałam stworzyć lekką, zdrową przystawkę, która będzie zaskakiwać smakiem i formą. I takie właśnie są te jajka 🙂 Wszystkie składniki świetnie się z sobą komponują, a intensywność dodatków łagodzą delikatne jajka, które zaskakują przy tym swoim aromatem.

Wypróbujcie ten przepis i dajcie znać jak Wam smakują. Oczywiście ogromną ilość komentarzy, pytań przy stole wielkanocnym macie dzięki temu daniu zapewnioną 😉 Moja rodzina przyzwyczaiła się już, że zawsze czymś w święta zaskakuję, ale tym razem miny zdziwienia długo nie znikały z ich twarzy 🙂

Wykonanie

  1. Ugotuj jajka na twardo – czyli 10 minut we wrzątku 😉
  2. Zlej wodę i odstaw do ostygnięcia.
  3. Obierz jajka, przełóż do dużego słoja.
  4. Obierz czosnek i imbir. Imbir zetrzyj na tarce.
  5. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty.
  6. Zalej marynatą i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin lub do 24

Składniki MARYNATA

  • 6-8 jajek do zamarynowania
  • 250 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 50 g imbiru świeżego – może być tez marynowany
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml wody

Wykonanie

  1. Jajka wyjmij z zalewy i poprzekrajaj na pół.
  2. Każdą połówkę jajka posmaruj serkiem philadelphia.
  3. Ogórek obierz i pokrój w wąskie słupki o wysokości około 2 cm.Ułóż na jajkach, wtykając lekko w serek.
  4. Na każdej połówce jajka ułóż kawałek łososia.
  5. Połóż też kawałek imbiru.
  6. Całość posyp sezamem.
  7. Wstaw do lodówki i podawaj schłodzone, lekko skropione sosem sojowym.

Składniki

  • 100 g serka philadelphia
  • 100 g wędzonego lub surowego łososia
  • pół zielonego ogórka
  • 50 g marynowanego imbiru
  • czarny lub biały sezam do posypania

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz