Jeśli szukasz totalnie odjechanego pomysłu na danie na wielkanocne śniadanie, to musisz wypróbować ten przepis 🙂
Chodził za Wami kiedyś smak sushi? Albo macie w kręgu rodziny czy bliskich znajomych wielkich fanów sushi? No właśnie 🙂 Moja rodzina je uwielbia i to mnie zainspirowało.
Kiedy wpadłam na pomysł połączenia łososia i jajka, nie chciałam iść na łatwiznę i dodać po prostu majonez, i wiecie, podać jajka z majonezem i łososiem ;p Banał nie? choć oczywiście przepyszny ;p
Chciałam stworzyć lekką, zdrową przystawkę, która będzie zaskakiwać smakiem i formą. I takie właśnie są te jajka 🙂 Wszystkie składniki świetnie się z sobą komponują, a intensywność dodatków łagodzą delikatne jajka, które zaskakują przy tym swoim aromatem.
Wypróbujcie ten przepis i dajcie znać jak Wam smakują. Oczywiście ogromną ilość komentarzy, pytań przy stole wielkanocnym macie dzięki temu daniu zapewnioną 😉 Moja rodzina przyzwyczaiła się już, że zawsze czymś w święta zaskakuję, ale tym razem miny zdziwienia długo nie znikały z ich twarzy 🙂
Wykonanie
- Ugotuj jajka na twardo – czyli 10 minut we wrzątku 😉
- Zlej wodę i odstaw do ostygnięcia.
- Obierz jajka, przełóż do dużego słoja.
- Obierz czosnek i imbir. Imbir zetrzyj na tarce.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty.
- Zalej marynatą i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin lub do 24
Składniki MARYNATA
- 6-8 jajek do zamarynowania
- 250 ml sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 50 g imbiru świeżego – może być tez marynowany
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml wody
Wykonanie
- Jajka wyjmij z zalewy i poprzekrajaj na pół.
- Każdą połówkę jajka posmaruj serkiem philadelphia.
- Ogórek obierz i pokrój w wąskie słupki o wysokości około 2 cm.Ułóż na jajkach, wtykając lekko w serek.
- Na każdej połówce jajka ułóż kawałek łososia.
- Połóż też kawałek imbiru.
- Całość posyp sezamem.
- Wstaw do lodówki i podawaj schłodzone, lekko skropione sosem sojowym.
Składniki
- 100 g serka philadelphia
- 100 g wędzonego lub surowego łososia
- pół zielonego ogórka
- 50 g marynowanego imbiru
- czarny lub biały sezam do posypania