Wilgotne i puszyste ciasto, które po prostu zachwyca kokosowym smakiem. Stworzyłam je z nierafinowanego oleju kokosowego, mąki kokosowej, mleczka kokosowego i cukru kokosowego
– więcej kokosowych składników już chyba nie mogłam dodać 😛
A do tego ananas, który wprowadza soczystość, podpieczone orzechy makadamia dodają chrupkości, a chrupanie jak wiadomo poprawia nastrój ;p Jest to oczywiście ciasto bezglutenowe, lekko słodkie, zawiera w sobie sporo zdrowych produktów, więc nawet jeśli nie skończycie na jednym kawałku (a gwarantuję, że nie można skończyć na jednym 😉 ) to nic się nie stanie, bo oczywiście jest to przepis na zdrowe ciasto z owocami ;p Wiecie, bez białego cukru, mąki pszennej itp.
*Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
W dużej misce porządnie wymieszaj łyżką wszystkie sypkie składniki oprócz cukru, czyli mąkę migdałową, mąkę kokosową, mąkę konopną (lub ziemniaczaną), ziarenka z połowy wanilii, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i odrobinę kardamonu.
Wyłóż kwadratową blaszkę papierem do pieczenia (ewentualnie posmaruj olejem kokosowym i delikatnie oprósz mąką migdałową).
Posiekaj orzechy (bez zbytniego wczuwania się).
Oddziel białka od żółtek.
Przelej do drugiej miski mleczko kokosowe, roztopiony i przestudzony do temperatury pokojowej olej kokosowy oraz cukier kokosowy. Miksuj aż do rozpuszczenia się cukru.
Wsyp suche składniki do masy i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
W oddzielnej miseczce ubij białka jajek na sztywną pianę.
Przełóż białka do masy i przy pomocy łyżki wszystko wymieszaj.
Przełóż ciasto do blachy, wygładź wierzch szpatułką.
Obierz ananasa i pokrój go na plastry – wytnij ze środka twardą część. Możesz też użyć ananasa z puszki, tylko wcześniej odsącz go na ręczniku papierowym.
Ułóż plastry ananasa na wierzchu, posyp je posiekanymi orzechami makadamii i odrobiną cukru kokosowego
Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25-30 minut.
Składniki
1 szklanka (140 g) tartych migdałów lub mąki migdałowej
1 szklanka (100 g ) mąki kokosowej
1/2 szklanki cukru kokosowego
300 ml pełnotłustego mleczka kokosowego
100 g oleju kokosowego nierafinowanego lub innego tłuszczu – roztopionego schłodzonego do temperatury pokojowej
1/3 szklanki (65 g) mąki konopnej lub ziemniaczanej
3 jajka (rozmiar M)
ziarenka z połowy laski wanilii
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki zmielonego kardamonu
9 plastrów ananasa – około 350 g lub więcej w zależności od blaszki ; )
100 g orzechów makadamia lub nerkowca
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀